09.10.2017

Den 9. oktober blev de 30 nye, autismevenlige boliger og de flotte, specialdesignede udearealer på Specialområde Autismes afdeling Bækketoften i Hedensted indviet.

- Det har længe været vores at skabe nogle rammer, der kan understøtte Bækketoftens helt særlige målgruppe – autisme og udviklingshæmning – der kalder på nogle helt særlige, fysiske rammer. . Nogle rammer hvori borgerne kan udvikle sig og leve meningsfulde liv med forøget livskvalitet. Og det synes jeg, vi er lykkes med, fortæller områdechef for Specialområde Autisme, Lars Aarup Jensen.

Først og fremmest var det vigtigt for os at få skabt en bolig til hver borger, hvor de kan føle sig hjemme. Vi kunne godt lide tanken med rækkehuse, der hver især tager sig unikke ud forskudt for hinanden. Hver bolig med to værelser, eget bad og køkken. Og egen fordør, der ikke leder ud i botilbuddet, men ud i verden.

Mennesker med autisme er udfordret af bratte overgange, og det er borgerne på Bækketoften også endda i særligt udpræget grad. Derfor var tanken at integrere beskæftigelsestilbuddet i boligen og på den måde helt undgå overgangen med ind og ud af bygninger.

- Nu kan borgeren gå fra stuen og ind i sit arbejdsrum. Det betyder også, at borgeren kan arbejde, når det passer han eller hun bedst – det er ikke længere lagt i en fast ramme fra klokken det til klokken det, som det ville være i et normalt dagtilbud. På den måde gøres rammerne her mere fleksible og tilpasser sig til borgernes behov i stedet for den anden vej rundt, siger Lars Aarup Jensen.

Udeliv er vigtigt

Det var også klart for os, at vi havde behov for at gentænke udearealerne for Bækketoftens borgere. Borgere, der er rigtig glade for at være udenfor i den friske luft, og hvor der i bogstavlig forstand er højt til loftet.

Udearealerne består af specialdesignede elementer, som aktivitetslommer, rytmisk sti, boldbane, bevægelsesstriber og baner til cykling og mooncar. Udendørsarealerne er genkendelige og trygge, sådan som borgerne har behov for. Men udendørsfaciliteterne vil samtidig rumme stor mulighed for variation og forandring i form af motoriske og intellektuelle udfordringer.

- Tanken med udearealerne er også, at borgerne kan udføre flere af aktiviteterne uden at være afhængigt af medarbejderne – det vil give dem et frirum og øge deres selvstændige livsførelse, og det håber vi i sidste ende vil øge deres livskvalitet, fortæller en glad områdechef for Specialområde Autisme.

Udearealerne er blevet til med økonomisk støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

 

Udearealerne er allerede blevet mere end godt modtaget. Her nyder Freia udelivet.