29.06.20017
Omkring 300.000 danskere lider af søvnbesvær. Det vil sige, at de enten har problemer med at falde i søvn, vågner mange gange om natten eller vågner tidligt. Lider man af søvnbesvær, giver det både fysiske og psykiske udfordringer.
Heldigvis kan der gøres noget ved søvnproblemer. Men det kræver, at man er i stand til at arbejde målrettet med sine problemer. Derfor kan det være svært at ændre sine søvnvaner, hvis man i forvejen har meget at tumle med. Det har brugerne af socialpsykiatrien ofte, hvorfor de også kan have mere end svært ved at slippe af med deres søvnproblemer.
Det vil et forskningsprojekt imidlertid lave om på.
- Vi arbejder med mennesker, der ud over søvnproblemer bøvler med svær psykisk sygdom. Ofte i kombination med andre besværligheder, såsom aktivt misbrug eller fysiske helbredsproblemer. Derfor har de ofte ikke overskud til selv at arbejde med deres søvnproblemer. Vores forskning har kortlagt, hvad der findes af undersøgelser om søvnproblemer og specifik hjælp omkring søvnproblemer til borgere i socialpsykiatrien, fortæller Lea, der er en af to forskere/medarbejdere, der har sat sig for, at hjælpe med at få borgerne til at sove bedre.
- Vi fandt ud af, at der ikke er nogen metode som sådan, som ansatte i socialpsykiatrien kan tage fat i, når de vil hjælpe borgerne. Der findes masser af metoder og gode råd til såkaldt almindelige mennesker med søvnproblemer, men ingen af dem er målrettet den type borgere, vi har haft fokus på. Derfor vil vi rigtig gerne i gang med at udvikle en eller flere metoder, der kan bruges i socialpsykiatrien. Altså metoder, der er brugbare, når søvnproblemer kun er én type problem blandt mange andre.
Søvn er hovedrengøring
Der findes mange historier om, hvor meget eller hvor lidt man skal sove. Og om man kan indhente for lidt søvn. Lea kender heldigvis svarene.
- God søvn for voksne svarer for 90% til 6-8 timers søvn. Få kan klare sig med mindre og få har behov for mere. Får man for lidt søvn en enkelt dag, skal man ikke fortvivle. En times for lidt søvn, kan godt indhentes natten efter. Det gode er, at man kan nøjes med at sove et kvarter mere dagen efter for at indhente en enkelt time, forklarer Lea.
Men hvorfor er søvn så vigtigt – og hvad sker der, hvis man ikke sover nok?
- Det der blandt andet sker, når man sover, er, at man får vasket hjernen med spinalvæske fra rygsøjlen. Vasken er med til at fjerne affaldsstoffer fra hjernen, så den kan fungere optimalt. Hvis ikke man får sin søvn, arbejder hjernen dårligt og man får svært ved at vurdere, hvad der er vigtigt og hvad der ikke er vigtigt.