60 kolleger fra hele landet mødtes til TRAIN møde i Vejle. På programmet var bl.a. AI-forordningen, bias i algoritmer og skalerbar kubernetes-platform.

Mødet var femte møde i netværket, som nu tæller mere end 150 kolleger på tværs af landets regioner. Her er der fællesskab i et landskab med mange forskelle. 

Det var lyden af fuglefløjt og løvtræer, der omkransede TRAINs deltagere på den store, 360 grader skærm i AI-huset i Vejle. Region Syd var værter for dagen, hvor 60 deltagere fra landets regioner mødtes til endnu engang at udveksle erfaringer og blive klogere på brugen af kunstig intelligens i sundhedssektoren.   

For selvom regionerne på mange måder er forskellige, så ér det ens vilkår alle er underlagt. Eller som chef for arkitektur og ny teknologi i Region Sjælland, Anne Bernth, siger det:  

- Vi spiller det samme spil på den samme bane med meget lignende organisatoriske rammebetingelser indenfor lovgivning og økonomi osv. Det er ualmindeligt godt, at vi med netværket har mulighed for at lære af og med hinanden. Og netop det at samarbejde på tværs og lære i fællesskab er godt for alle niveauer af vores organisationer, siger Anne Bernth, som har været deltager i netværket siden 2022.   

Anne indtog scenen med programmets første punkt, som handlede om at etablere en fleksibel og skalérbar kubernetes-platform til udvikling, afprøvning og idriftsættelse. Det er et godt eksempel på et projekt, der går på tværs af regionsgrænser efter flere TRAIN-møder.   

- Det er et projekt, hvor vi i Region Sjælland står på skuldrene af det gode arbejde Region Midtjylland har lavet med deres kubernetes-platform. Vi har også inspireret til en række projekter og løsninger fra de øvrige regioner, der er modnet over TRAIN-møderne, hvor vi har mødt hinanden og talt om det, fortæller Anne.

En hård nød at knække

Programmet for netværksdagene er altid pakket godt med inspirationsoplæg, ny viden og en tur rundt i regionerne, hvor der bliver givet en status på aktuelle AI-projekter og nye erfaringer. 

En af de hårdere nødder at knække indenfor AI er EU’s nye AI-forordning som inden længe rammer det danske sundhedsvæsen. Tungt, komplekst lovstof, som kan fortolkes i det uendelige og som kommer til at få betydning for alle, der arbejder med AI. For at skabe en fælles forståelse og en efterfølgende diskussion om udfordringerne, præsenterede specialkonsulent Jeanette Bak Christensen fra Digitalisering og It i Region Midtjylland de første erfaringer i arbejdet med AI-forordningen.

- Det er jo en god anledning til at dele noget viden, så vi alle ikke behøver bokse rundt med lovteksterne simultant, men at vi kan gøre hinanden klogere i stedet for. Diskussionen efterfølgende bragte også gode perspektiver med sig, som både vi og de andre kan bruge for fremtiden, siger Jeanette Bak Christensen.  

Inspiration til innovation

Christian Pilely Olsen deltog for første gang i et TRAIN-møde. Han er ph.d, fysioterapeut og arbejder i den kliniske forskningsenhed på onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital. For ham handler TRAIN om at lade sig inspirere til den innovative måde at arbejde på.  

- Jeg vil gerne have fingeren på pulsen med at arbejde med AI og innovation, især i forhold til, hvordan vi kan bruge det i praksis i kliniske sammenhænge. Det er en svær størrelse at implementere, og det vil jeg gerne være klogere på og høre andres erfaringer, fortæller Christian Pilely Olsen.  

En anden deltager, der også deltog i netværket for første gang er projektleder i Innovationsklinikken Henrik Bach Chad fra Region Nordjylland. Han også frem til at høste erfaringer og blive klogere på det, der rører sig indenfor AI. Han håber desuden også på, at vi på tværs af regionerne kan få et fælles overblik over AI-projekter.  

- Man kan godt sidde med en fornemmelse af, at vi i regionerne udvikler fem forskellige løsninger, der dybest set kan præcis det samme. TRAIN er en rigtig god start på det, og det styrker helt klart vores netværk og opmærksomhed på netop det på tværs - men kunne vi få et nationalt overblik over AI-projekter, både dem i drift, og de erfaringer de giver, men også dem der er på vej. Det vil være meget gavnligt, siger Henrik Bach Chad.  

150 medlemmer i netværket

Det er mere end to år siden det første netværksmøde fandt sted med Region Midtjylland som værter. Fem møder senere er der nu mere end 150 på netværkslisten, som er inviteret til at deltage i møderne. Henrik Lauritzen, senioranalytiker i Digitalisering og It, er initiativtageren til netværket, og han glæder sig over den store tilslutning. 

- Det viser jo, at der er et stort behov for et fællesskab om en ny og evigt foranderlig teknologi som AI, som vi hele tiden bliver klogere på. Det går hurtigere, når vi er fælles om det. Med en god blanding af fagligheder er det også muligt at erfaringsudveksle med specialister, man måske ikke altid har tæt på, siger Henrik Lauritzen.  

I netværket finder man alt fra læger, chefer og økonomer til jurister, udviklere, analytikere og forskere.  

Vil du vide mere om netværket, kan du besøge hjemmesiden train.rm.dk.