Patienter der lider af mave-tarmsygdomme kan nu sluge et lille kamera, som tager to billeder i sekundet, mens det tager turen hele vejen gennem patientens tarmsystem. Undervejs bliver billederne optaget så lægerne siden hen kan undersøge dem og vurdere, hvad der plager patienten.
Regionshospitalet Randers har netop indført en ny undersøgelsesmetode af de medicinske patienter på gastroenterologisk afsnit D9. Den nye metode går kort fortalt ud på, at patienter, der lider af mave-tarmsygdomme, skal sluge et lille kamera, som tager to billeder i sekundet, mens det passerer igennem patientens tarmsystem.
Billederne bliver optaget på en slags båndoptager, som patienten er tilsluttet ved hjælp af elektroder, og optagelserne overføres senere til en computer, som lægerne bruger til at gennemse og vurdere billederne.
Den nye metode hedder kapsel-endoskopi, og det gode ved metoden er, at den giver et mere præcist billede af patientens tyndtarm end den gængse metode, hvor patienterne drikker et kontraststof for dernæst at blive røntgenfotograferet.
- Det er kun i de tilfælde, hvor røntgenundersøgelserne er utilstrækkelige i forhold til at afdække eventuelle sygdomme i patienternes tyndtarm, at vi vil bede dem om at sluge et af de små kameraer, fortæller afdelingssygeplejerske Bente Sønderholm fra gastroenterologisk afsnit D9.
Nemt at synke
Den første gastroenterologiske patient, der slugte et af de små kameraer, var en 70-årig kvinde fra Randers, som var en anelse betænkelig ved situationen.
- Men det gik over, da hun så, hvor lille kameraet var, fortæller Bente Sønderholm og tilføjer, at patienterne altid vil få vist en demonstrationsmodel af kameraet, så de kan forvisse sig om, at det er overkommeligt at synke.
Kameraerne, der er på størrelse med ”to sammenklistrede panodiler”, tager otte timer om at passere gennem patienternes tarmsystem og forlader patienterne af naturlig vej.
Når det kan være svært for specialisterne at få tilstrækkeligt gode røntgenbilleder af patienternes tyndtarm, skyldes det bl.a., at den menneskelige tyndtarm er ca. fire meter lang og har mange snoninger.
Regionshospitalet Randers har hidtil sendt de patienter, som havde behov for kapsel-endoskopi til Århus Sygehus, men fremover kan Regionshospitalet Randers undersøge disse patienter i Randers.
Afdelingssygeplejerske Bente Sønderholm forventer, at gastroenterologisk afsnit D9 årligt vil tilbyde omkring 50 patienter at få udført en kapsel-endoskopi.