Som den første er Region Midtjylland klar med en elektronisk underskrift, der skal give lægerne på hospitalerne adgang til et samlet overblik over patienternes medicinforbrug og der-med minimere fejlmedicinering.
Hidtil har lægerne på hospitalet ikke haft nem adgang til oplysninger om patientens medicinforbrug før indlæggelsen. I en undersøgelse fra en midtjysk akut modtageafdeling, var knap 70 procent af patienterne udsat for en eller anden grad af fejlmedicinering. Ud af 48 patienter var 34 berørt af fejl – en enkelt patient var udsat for ikke færre end syv fejl, skrev Ugeskrift for Læger i august 2006.
Ved den lejlighed krævede formanden for Danske Regioner og Region Midtjylland, Bent Hansen, omgående handling. Den kommer nu og det glæder ham.
- Med den digitale signatur ved vi præcist hvem der skal have hvilken medicin og hvad de plejer at få – og dermed også, hvad de ikke kan tåle. Det er et vigtigt skridt for patienterne, siger Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland.
Projektet med at give alle læger en digital signatur udspringer af behovet for nem og sikker adgang til bl.a. patientens forbrug af receptpligtig medicin og lovkravet om, at dødsattester nu skal indberettes elektronisk.
Regionshospitalet Randers var det første somatiske hospital, der tog signaturen i brug. Og det er erfaringerne derfra, der har banet vej for udrulningen af signaturen på de øvrige dele af regionshospitalet.
Udover at minimere fejlmedicinering og opfylde kravet om elektroniske dødsattester, kan signaturen også give lægerne sikker adgang til patientoplysninger fra andre hospitaler.
- Det er et strategisk mål for os både at anvende og bidrage til de nationale og tværregionale registre i sundhedsvæsenet, så patientoplysningerne altid følger patienten, siger konsulent i sundhedsinformatik Søren Thing Pedersen, der er ansvarlig for projektet i Region Midtjylland. – Med den digitale signatur kan lægerne nu logge på sundhed.dk og anvende de beskyttede løsninger, der allerede er udviklet. Patienten kan også selv få adgang til disse løsninger.
Opgaven med at give alle læger en digital signatur har været kompleks, fordi det kun er de færreste medarbejdere på et hospital, der opholder sig det samme sted hele dagen.
- Typisk anvender medarbejderne ikke én bestemt pc, men flere i løbet af dagen, så vi behøvede en ’mobil’ løsning, så f.eks. læger kan logge på systemet, uanset hvor på Regionshospitalet de befinder sig, forklarer seniorkonsulent i sundhedsinformatik Jens Grønlund. Behovet for nemt at kunne logge af og på hvor end man arbejder, er også nærværende for læger i turnus og andre som arbejder forskellige steder i kortere tid.
Salgschef Jesper Knap fra leverandøren Steria vurderer, at firmaet sammen med partnere som Novell og TDC har skabt en løsning, der passer perfekt til Regionshospitalet. Løsningen er samtidig skalérbar og meget enkel at administrere med et lavt ressourceforbrug.
Yderligere information:
Bent Hansen, formand for Region Midtjylland, tlf. 8728 5000 / 4031 3707
Projektansvarlig i Region Midtjylland Søren Thing Pedersen, tlf. 8728 4895 / 2018 6188
Seniorkonsulent, Jens Grønlund, tlf. 8728 4896
Salgschef i Steria, Jesper Knap, tlf. 2630 6103