Center for Voldtægtsofre og Retsmedicinsk Institut i Århus har fået i alt 700.000 kr. til at forske i narkovoldtægter eller drugrape som det også kaldes.
Center for Voldtægtsofre og Retsmedicinsk Institut, Århus, har fået en bevilling på 617.000 kr. fra Tryg-fonden til et forskningsprojekt om forekomsten og påvisningen af narkovoldtægt. Projektet støttes desuden af Aase og Ejner Danielsens Fond med 75.000 kr. og af Aarhus Universitets Forskningsfond med 50.000 kr.
En narkovoldtægt, eller drugrape som det også kaldes, er en voldtægt, hvor gerningsmanden har bedøvet sit offer med f.eks. narkotika eller sovepiller før overgrebet og det er et fænomen, der er blevet meget omtalt i medierne gennem de senere år.
På trods af opmærksomheden, er narkovoldtægt noget, der ikke er blevet forsket særlig meget i. Retsmedicinsk Institut og Center for Voldtægtsofre i Århus har derfor påbegyndt et projekt om narkovoldtægter.
Sporsikring i hår
Projektet vil kortlægge brugen af alkohol, narkotika og lægemidler hos både gerningsmænd og voldtægtsramte samt hvilken medicin og narkotika, der bliver brugt i narkovoldtægter. Man undersøger også, om det er muligt at finde spor af lægemidler og narkotika i sved, spyt eller hår.
At bruge hår i stedet for blod og urin, når man søger efter spor af narkotika, kan vise sig være en rigtig god idé. Et af problemerne i drugrape-sager er nemlig at bevise, om ofret har været påvirket i gerningsøjeblikket. Lægemidler og narkotika vil altid være at spore i blod og urin efter indtagelse, men kun i en begrænset periode. Hvis ofret først anmelder en voldtægt efter et par dage, vil de altså ikke være muligt at bevise drugrape gennem de almindelige prøver.
- "Nogle stoffer er forsvundet fra blodet allerede efter 5 timer," fortæller læge og ph.d-stip. Ole Ingemann Hansen. "I håret bliver dog spor af alle stoffer gemt. Når det vokser ud, kan vi analysere det og se, hvornår ofret har indtaget forskellige stoffer."
Flere oplysninger
Læge og ph.d-stip. Ole Ingemann Hansen på tlf. 8612 5677 / oih@retsmed.au.dk
Retskemiker Rune D. Birkler på tlf. 8617 5322 / rb@retskemisk.au.dk