Center for Folkesundhed har fået tildelt 250.000 kr. af Sundhedsstyrelsen til et projekt, hvor der anvendes vægtstoprådgivning i vejledningen af svært overvægtige personer med anden etnisk baggrund end dansk.


Center for Folkesundhed har fået tildelt 250.000 kr. af Sundhedsstyrelsen til et projekt, hvor der anvendes vægtstoprådgivning i vejledningen af svært overvægtige personer med anden etnisk baggrund end dansk.


Flere kommuner landet over har fået midler til projekter, der anvender vægtstoprådgivning. Konceptet består i en ny uddannelse af vægtstoprådgivere og retter sig mod at hjælpe svært overvægtige blandt særligt udsatte erhvervsgrupper, personer uden for arbejdsmarkedet, gravide og nybagte mødre samt mennesker af anden etnisk herkomst.

Mangler erfaringer med fastholdelse af vægttab
Svært overvægtige, som er henvist fra de praktiserende læger, har de sidste syv år haft mulighed for at få diætvejledning i praksisdiætistordningen i Center for Folkesundhed. Kendetegnende for de henviste er, at de har en øget risiko for at udvikle livsstilssygdomme som sukkersyge og hjerte-karsygdomme.

- Praksisdiætistordningen har gode erfaringer med at vejlede i enkle og individuelt specifikke kostændringer, der netop giver det fornødne energiunderskud og samtidigt sikrer, at kosten er dækkende for de nødvendige næringsstoffer, siger Lillian Jensen, ledende diætist i Center for Folkesundhed, og fortsætter:

- Vi har dog relativt få erfaringer med at fastholde et opnået vægttab. Ved at følge det koncept, som et privat firma i samarbejde med Sundhedsstyrelsen er i færd med at udvikle, håber vi at blive klogere på denne del af vægttabsvejledningen.

Netværksdannelse hos etniske grupper
De nye vægtstoprådgivere vil blandt andet blive undervist i, hvordan de i gruppeforløb kan støtte svært overvægtige med at komme ned i vægt og få redskaber til også at varetage individuel rådgivning.

To af praksisdiætisterne skal uddannes i den specifikke vægtstoprådgivning i løbet af vinteren, og det er tanken at starte gruppeforløb for svært overvægtige med anden etnicitet end dansk i samarbejde med Århus kommune i løbet af foråret 2009.

- Netop personer fra de mellemøstlige lande har en større forekomst af sukkersyge end personer med dansk etnicitet. Vi har gennem flere år arbejdet med at vejlede især personer med tyrkisk eller arabisk baggrund. Blandt andet har vi i samarbejde med Diabetesforeningen udviklet et billedmateriale til at understøtte den diætetiske vejledning. Men vi mangler erfaringer med at medvirke til netværksdannelse for denne gruppe, slutter Lillian Jensen.

Flere oplysninger
Ledende klinisk diætist, Lillian Jensen, tlf.: 8728 4708 / 2064 7733
E-mail: lillian.jensen@stab.rm.dk