Borgere med arabisk og tyrkisk baggrund bliver oftere ramt af sukkersyge end befolkningen generelt. De har sværere ved at udnytte eksisterende tilbud, men målrettet dialog og undervisning i nærmiljøet kan være med til at forbedre situationen.


Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny evalueringsrapport fra Aarhus Universitet og Center for Folkesundhed, Region Midtjylland. Rapporten præsenteres tirsdag den 29. januar 2008 13-15 på Lokalcenter Gellerup. Erfaringerne bygger på en forsøgsordning med en lokalplaceret diabetesskole, der - sammen med rapporten - bliver præsenteret som et permanent tilbud for borgere med arabisk og tyrkisk baggrund. Århus Kommunes første sundhedstilbud i Sundhedscenter Århus Vest.

”Vi er glade for tilbuddet”

Der er væsentlig større risiko for at herboende arabere og tyrkere får følgesygdomme efter sukkersyge end etniske danskere. Det tyder på, at risikogrupperne ikke får det nødvendige udbytte af de eksisterende sundhedstilbud. Undervisning i nærmiljøet kan dog forbedre indsatsen, lyder en af anbefalingerne i en ny rapport fra Aarhus Universitet og Center for Folkesundhed, Region Midtjylland.


-Vi er så glade for, at I (sundhedskonsulenterne) vil komme helt herud for at lære os om at leve sundt, siger Saleh, som er én af de arabiske deltagere – et synspunkt der falder i tråd med rapportens konklusioner.

Nærmiljøet som ramme

- Salehs udtalelse illustrerer, hvor vigtigt det er at bruge lokalområdet til patientuddannelse. Den understreger desuden værdien af, at basere undervisningen på dialog, fordi det ofte er i dialogen, man opdager deltagernes ressourcer til at håndtere sygdommen. Nærheden og dialogen er således et par af evalueringens 12 konkrete anbefalinger, fortæller rapportens forfatter Inge Wittrup, sundhedskonsulent for Center for Folkesundhed, Region Midtjylland og fortsætter:

- Deltagernes væsentligste konklusion er, at det er svært at leve med sukkersyge, og at de har brug for lokal støtte, vejledning og mere viden. Vi håber derfor at kunne bruge vores erfaringer fra diabetesskolen til at udvikle særligt målrettede tilbud og glæder os meget over Århus Kommunes beslutning med det nye Sundhedscenter, siger Inge Wittrup.

Diabetesskole på prøve

Til grund for rapporten ligger et lokalt projekt i Gellerup (Århus Vest), hvor i alt 31 tyrkiske og arabiske mænd og kvinder i løbet af 2006 deltog i afprøvning af en diabetesskole for etniske minoriteter. Tilbuddet er udviklet i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Region Midtjylland, mens Lokalcenter Gellerup, Århus Kommune, har stillet de fysiske rammer i nærmiljøet til rådighed. Udover undervisning i selve sygdommen har der været fokus på kost og motion. Det har dog krævet at såvel de etniske diabetikere som fagpersonalet måtte rykke sig i projektperioden.

- Projektets undervisningsteam har skullet flytte sig lige så meget som patienterne for at få succes med undervisningen. At det er lykkedes skyldes ikke mindst undervisningsteamets tokulturelle sundhedsprofessionelle, forklarer Inge Wittrup, der også har været projektleder for tilbuddet.

De gamle tilbud virker ikke

Ud over at forekomsten af type 2 diabetes blandt herboende tyrkere og arabere er for høj, viser et registerstudie af medforfatter og praktiserende læge Jette Kolding Kristensen, at regulering af sygdommen er væsentlig dårligere end blandt den danske del af befolkningen.

- Det ser ud til, at tyrkiske og arabiske indvandrere med sukkersyge ikke i tilstrækkelig grad profiterer af de eksisterende tilbud. Derfor har vi afprøvet et dialogbaseret undervisningskoncept, der har som formål at fremme deres egenomsorg og udvikle handlekompetencer til at styre udenom de værste følgesygdomme, siger Jette Kolding Kristensen, som også har været med til at udvikle diabetesskolen.

Mangler fokus på køn og motion

I evalueringen giver både sundhedsprofessionelle og patienter udtryk for tilfredshed med gruppeundervisningen, og især patienterne sætter pris på, at der er blevet undervist på kønsopdelte hold. Mens deltagerne havde god forståelse for kostens betydning, var det for mange en overraskelse, at motion har betydning for regulering af sukkersyge. Trods stor interesse for motionsdelen, oplevede deltagerne mange barrierer for den fysiske aktivitet i dagligdagen.

Nyt lokalt tilbud

Med implementeringen af diabetesskolen i Sundhedscenter Vest ønsker Århus Kommune at skabe tilbud også for de borgere, der ikke i tilstrækkelig grad profiterer af eksisterende tilbud. Projektleder Azadeh Afsar glæder sig til at komme i gang og håber borgerne i området tager vel mod tilbuddet samt at praktiserende læger og ambulatorierne på hospitalerne får øjnene op herfor og henviser patienterne.

Se programmet for præsentationen af rapporten (pdf)

Flere oplysninger
Projektkoordinator Else Bay Mortensen tlf. 8948 3100,ebm@mag3.aarhus.dk
Sundhedskonsulent Inge Wittrup, tlf. 8728 4714, inge.wittrup@stab.rm.dk
Praktiserende læge, ph.d. Jette Kolding Kristensen, jkk@alm.au.dk
Projektleder Azadeh Afsar, tlf. 51576468, azaf@mag3.aarhus.dk