Blodpropper, rygerlunger og gigt er nogle af de sygdomme som er markant mere udbredt blandt psykisk syge, viser en ny analyse fra Center for Folkesundhed.


Blodpropper, rygerlunger og gigt er nogle af de sygdomme som er markant mere udbredt blandt psykisk syge, viser en ny analyse fra Center for Folkesundhed.

Center for Folkesundheds folkesundhedsundersøgelse 'Hvordan har du det?' sætter nu fokus på de fysiske lidelser hos psykisk syge. Resultatet af analysen er entydigt: Trefjerdedel af alle psykisk syge er også ramt af fysiske lidelser. 15 forskellige sygdomme er blevet analyseret, og alle 15 forekommer hyppigere hos de psykisk syge end i resten af befolkningen. Især drejer det sig om hjertekarsygdomme, sukkersyge, luftvejslidelser, allergi, muskel-skeletlidelser samt sygdomme i nervesystem og sanseorganer.

Fysiske lidelser hos psykisk syg
Mange har tilmed mere end en fysisk sygdom. 24% har en, 36% har to-tre og 16% har fire eller flere fysiske sygdomme. Forekomsten af to eller flere sygdomme er således særdeles udbredt blandt personer med vedvarende psykiske lidelser. Sammenholdt med den øvrige befolkning, er antallet betydeligt større. Eksempelvis har fire gange så mange fire eller flere fysiske sygdomme.

Der er også en større andel, der er blevet behandlet for de fysiske lidelser.

52% blev – enten ambulant eller i forbindelse med indlæggelse – behandlet for fysiske sygdomme på et sygehus indenfor de foregående 12 måneder.

De hyppigste sygdomme er gigt (31%) og migræne eller hyppig hovedpine (31%). En fjerdedel lider af diskusprolaps eller anden rygsygdom, og en femtedel har allergi.

Hjerneblødninger, rygerlunger, diskusprolapser osv.
I forhold til den øvrige del af befolkningen er det især hjertekarsygdomme og luftvejslidelser, der er hyppigere hos psykisk syge. Blodprop i hjertet forekommer tre en halv gange så hyppigt, blodprop i hjernen og hjerneblødning fire gange så hyppigt, mens kronisk bronkitis, emfysem og rygerlunger forekommer tre gange så hyppigt.

Fokuserer man i stedet på den absolutte forskel i sygdomsforekomst, finder man stor overhyppighed ved muskel-skeletlidelser. Der er en procentdifference på 13% ved slidgigt og leddegigt og på 12% ved diskusprolaps og anden rygsygdom.

Der er også en stor absolut overhyppighed af migræne (17%) og tinnitus (10%).

Blandt luftvejslidelserne er der en absolut overhyppighed af kronisk bronkitis, emfysem, rygerlunger (7%). Der er desuden en betydelig overhyppighed af allergi (6%).

For hurtigt tilbage til psykiatrisk behandling
Sundhedsvæsenet har et opdelt fokus på psykiatrisk og fysisk behandling. Det fjerner opmærksomheden fra de psykiatriske patienters fysiske helbredsproblemer. Konsekvensen kan være underdiagnosticering og underbehandling af fysiske sygdomme hos psykiatriske patienter.

- I psykiatrien er man først og fremmest optaget af at behandle patientens psykiske lidelser. På de almindelige sygehuse har man svært ved at håndtere patienter med en psykisk sygdom og sender hurtigt patienten tilbage i det psykiatriske system. Begge steder er man tilbøjelig til at tolke fysiske symptomer som udslag af patientens psykiske sygdom eller behandlingen af den, siger Sundhedskonsulent Finn Breinholt Larsen, Center for Folkesundhed og fortsætter:

- Det kan være svært for en psykiatrisk patient at følge behandlingen for en kronisk sygdom - især i perioder med akut psykisk sygdom. Det øger risikoen for tilbagefald eller forværring af den kroniske sygdom. Derfor er behov for en tættere koordinering af behandlingsindsatsen mellem psykiatrien og det somatiske sygehusvæsen. Der er brug for at udvikle modeller, der tillige inddrager almen praksis og kommuner.

- Samtidig er mange af sygdommene livsstilsrelaterede, og det understreger behovet for mere forebyggelse blandt mennesker med psykisk sygdom, afslutter Finn Breinholt Larsen.

Læs mere og se data i temaanalysen på www.folkesundhed-midt.dk

Flere oplysninger
Sundhedskonsulent Finn Breinholt Larsen, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland. Tlf: 8728 4704, mobil: 2273 0252, e-mail: finn.breinholt@stab.rm.dk