I løbet af de næste to år vil 20.000 mænd fra Region Midtjylland få et brev med invitation til en screenings-undersøgelse for kredsløbssygdomme. De inviterede bliver udtrukket blandt 40.000 mænd i alderen 65 - 74 år.
I løbet af de næste to år vil 20.000 mænd fra Region Midtjylland få et brev med invitation til en screenings-undersøgelse for kredsløbssygdomme. De inviterede bliver udtrukket blandt 40.000 mænd i alderen 65 - 74 år.
Deltagerne vil blive undersøgt for udposning på legemspulsåren i maven; åreforkalkning i benene og forhøjet blodtryk. Karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg står for gennemførelse af undersøgelsen i Region Midtjylland.
Screeningsundersøgelsen er en del af et større europæisk forskningsprogram FAD - Fighting Aneurismal Disease, som EU støtter med et beløb, der svarer til 110 mio. kr. FAD's formand, professor Jean-Baptiste Michel, CHU Bichat, Paris, var gæst på Regionshospitalet Viborg i torsdags. Her diskuterede Jean-Baptiste Michel (til venstre) et udkast til forskningsprogrammets overordnede logo med projektlederen for den midtjyske screeningsundersøgelse, forskningsoverlæge, ph.d. Jes S. Lindholt, karkirurgisk afdeling, Regionshospitalet Viborg.
De sundhedsmæssige gevinster ved at screene for kredsløbssygdomme er for længst dokumenterede - fx med hensyn til undgåede for tidlige dødsfald, undgåede hospitalsindlæggelser og undgåede amputationer. Ved denne screenings-undersøgelse er det de økonomiske gevinster af at screene for kredsløbssygdomme, der kommer i fokus. Altså om samfundet kan spare penge ved at fange kredsløbssygdom i opløbet – inden den bliver rigtig dyr at behandle.
Karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg deltager med undersøgelsen i et større europæisk forskningsprogram som ét blandt 15 europæiske centre. Undersøgelsen er hovedsagelig finansieret via EU's 7. rammeprogram, hvorfra der netop er bevilget et beløb svarende til 110 mio. kr. til formålet. 10 mio. kr. tilfalder den midtjyske del af projektet. Undersøgelsen i Region Midtjylland starter 1. september.
Simple undersøgelser kan redde liv
Forskningsoverlæge, ph.d. Jes S. Lindholt, karkirurgisk afdeling, Regionshospitalet Viborg, understreger, at undersøgelsen er til fælles fordel for videnskaben og for den enkelte deltager.
- Nok har undersøgelsen overordnet et sundhedsøkonomisk sigte - men de undersøgelser, vi tilbyder, kan få stor helbredsmæssig betydning for deltagerne, siger han. Jes S. Lindholt er projektleder for den midtjyske del af multicenter-studiet. Hans ph.d.-afhandling om screening for udposning på legemspulsåren i maven har givet næring til yderligere tre ph.d.-studier i karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg.
- Ni ud af 10 patienter med en bristet udposning på legemspulsåren, dør. Viser en
ultralydsskanning, at en udposning udvikler sig faretruende, kan vi operere med en dødsrisiko, der er så lille som tre ud af 100 patienter. Opdager vi udposningen i god tid, kan væksten bremses med rygestop, motion, sundere kostvaner, hjertemagnyl og kolesterol- og blodtrykssænkende medicin, oplyser han som eksempel.
Selv er han ikke i tvivl om, at rigtig mange af de 20.000 midtjyske deltagere vil drage nytte på forskellig vis af at møde op til undersøgelsen. "Undersøgelsespakken" består af en ultralydsskanning af legemspulsåren i maven samt måling af blodtrykket ved anklen og i armen samt en blodprøve, hvis der skulle være tegn på startende kredsløbssygdom.
Mobilt kredsløbsteam
Deltagerne behøver ikke at tage til Viborg for at blive undersøgt. Undersøgelserne vil ske decentralt på regionens hospitaler og lægevagter. Jes S. Lindholt vil uddanne seks sygeplejersker i screenings-metoderne, informationskrav, rygestop-instruktion og blodprøvetagning. Kredsløbsteamet udstyres med mobilt undersøgelsesudstyr.
De mænd, der viser tegn på behandlingskrævende kredsløbssygdom, får efter behov tilbudt opfølgende samtaler, ambulant behandling og kontrol.
Yderligere oplysninger hos forskningsoverlæge, ph.d. Jes S. Lindholt, karkirurgisk afdeling, Regionshospitalet Viborg, tlf. 8927 2447, jes.s.lindholt@Viborg.RM.dk
Læs lægmandsresumé (PDF-fil) om screeningsundersøgelsen.