Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive har været oppe til den store kvalitets-eksamen. Siden 2006 har klinikken arbejdet systematisk med kvalitetssikring og kvalitetsudvikling - og indsatsen kronedes mandag den 23. juni med en ISO 9001-certificering.
Ingen andre offentlige fertilitetsklinikker i Danmark er på nuværende tidspunkt kommet gennem dette nåleøje, hvor kvaliteten efterprøves efter internationale standarder. Kvalitetsarbejdet skal i sidste instans komme ufrivilligt barnløse par til fordel i form af gode behandlingsresultater efter et professionelt og trygt behandlingsforløb.
Fertilitetsklinikken har synliggjort deres kvalitetsarbejde på en stand i venteområdet. Fra venstre kvalitets- og måletekniker Solveig A. Svendsen, bioanalytiker og sikkerhedsrepræsentant Anette Lybye Poulsen, afdelingsbioanalytiker Betina Boel Povlsen og overlæge Peter Humaidan. Foto: Klinisk foto, Regionshospitalet Viborg.
Arbejdet med at sikre og udvikle fertilitetsklinikkens kvalitet er foregået i flere tempi. En milepæl blev nået i foråret 2007, da klinikken blev godkendt af Lægemiddelstyrelsen som vævscenter efter nye og skærpede regler i vævsloven. Forinden var alle procedurer blevet beskrevet og tilpasset et særligt dokumentstyringssystem.
Det seneste halve år har fertilitetsklinikkens personale så forberedt sig på at blive ISO 9001-certificeret.
- I dette arbejde har vi haft øje for processen og taget udgangspunkt i de forskellige behandlingsforløb, vi tilbyder ufrivilligt barnløse par. Det betyder, at vi nu har gået klinikken efter med en tættekam, både hvad angår de enkelte procedurer og de samlede behandlingsforløb. Vi har samtidig sikret, at det, vi rent faktisk gør, stemmer overens med klinikkens mål og overholder de faglige behandlingsstandarder, siger afdelingsbioanalytiker Betina Boel Povlsen fra fertilitetsklinikken. Hun tilføjer, at den seneste gennemgang, hvor forløbene har været i fokus, har givet alle klinikkens ansatte et grundigt og værdifuldt overblik over klinikkens virksomhed. Som en sidegevinst har sammenskrivningen reduceret antallet af dokumenter med omkring en tredjedel.
En livsstil
At blive ISO 9001-certificeret er en stor udfordring for både medarbejdere og ledelse. Alle medarbejdere skal kende og efterleve forskrifterne - ikke bare på eksamensdagen, men også i dagene der kommer. Et ISO 9001-certifikat får man nemlig ikke til evig arv og eje. Der kan komme uanmeldt kontrol når som helst og mindst en gang om året. Hvert tredje år skal virksomheden re-certificeres - ellers udløber godkendelsen.
- Alle forskrifter er blevet strømlinet. Men det er selvfølgelig ikke nok - for det er veluddannede og motiverede medarbejdere, der skal holde systemet i luften for at sikre, at alle barnløse par får den samme høje kvalitet, uanset hvem de bliver behandlet af. Systemet skal "ind under huden" på alle, for at det har værdi, så vi har gjort meget ud af at involvere og uddanne vores personale. Og jeg tør godt sige, at vi gør det her, fordi vi selv vil, og fordi vi kan se en god mening med at gøre det, siger Betina Boel Povlsen.
ISO 9001-principperne skal også være nagelfast forankret i ledelsen. For Betina Boel Povlsen og overlæge Peter Humaidan, som sammen varetager den daglige ledelse af fertilitetsklinikken, er ISO 9001-systemet det vigtigste
styrings- og ledelsesredskab til at overvåge og forbedre klinikkens kvalitet. De seks kerneområder, ledelsen har valgt at fokusere på i det første år, er patienttilfredshed; kvalitet på ydelse; personaletrivsel; uddannelse og træning; forskning og ekstern kommunikation. Kerneområderne tages op til vurdering hvert år.
Betina Boel Povlsen ser gerne, at fertilitetsklinikken fortsætter med at få ISO-certificeret klinikkens arbejdsmiljø.
Lokomotiv nødvendigt i startfasen
Betina Boel Povlsen er glad for, at det lykkedes at få ansat kvalitets- og måletekniker Solveig A. Svendsen som proceskonsulent og tovholder, netop som fertilitetsklinikken var moden til at begynde ISO 9001-forberedelserne.
Solveig A. Svendsen har en baggrund som hospitalslaborant og har udbygget sin tekniker-uddannelse med kurser inden for kvalitet og miljøstyring. Det har været en uvurderligt for projektets fremdrift at have tilknyttet en ressourceperson, som ikke samtidig skulle være en del af klinikkens daglige drift. Solveig A. Svendsen har på andre arbejdspladser været med til at udbrede kvalitetsstyringssystemer - men aldrig tidligere stået i spidsen for ét.
Velanskreven akkreditering
Det er den internationale akkrediteringsvirksomhed Bureau Veritas, der har haft fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive til ISO 9001-eksamen.
Bureau Veritas er godkendt til certificering inden for hospitalsområdet og er kendt for sine høje kvalitetskrav og for at tage udgangspunkt i klinikernes verden og sprog - til glæde for dem, der skal arbejde med og efter systemet i det daglige.
Bureau Veritas' indstilling skal godkendes endeligt af det danske nationale akkrediteringsorgan DANAK, som er udpeget af Sikkerhedsstyrelsen under
Økonomi- og Erhvervsministeriet til at udstede ISO 9001-certifikatet. Da fertilitetsklinikken hverken fik bemærkninger eller afvisninger under Bureau Veritas' gennemgang, ventes udstedelsen af ISO 9001-certifikatet ikke at give problemer.
Betina Boel Povlsen venter, at Den Danske Kvalitetsmodel, som skal indføres i 2010 i det offentlige hospitalsvæsen, vil hente inspiration i ISO 9001-certificeringen af fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive.
Blandt Danmarks bedste
Fertilitetsklinikken havde i 2007 10.276 konsultationer og genemførte 713 reagensglasbehandlinger og 351 inseminationsbehandlinger. Resultatmæssigt hører klinikken til eliten i Danmark med en klinisk graviditetsrate på 28,2% per startet behandlingsforløb mod landsgennemsnittet på 23,8%.
Yderligere oplysninger:
Afdelingsbioanalytiker Betina Boel Povlsen, tlf. direkte 8927 4014
Overlæge Peter Humaidan, tlf. direkte 8927 4013