Regionsrådsformand Bent Hansen får et "lynkursus" i, hvordan man betjener en nyrestensknuser - med en fantomdukke på lejet. Instruktør er specialeansvarlig overlæge Lars Lund, urologisk sektion, Regionshospitalet Viborg. Fotomontage
Regionsrådsformand Bent Hansen klippede tirsdag formiddag den røde snor til Region Midtjyllands nye center for nyrestensknusning. Til centret, som har fået til huse på Regionshospitalet Viborgs operationsafdeling, er der indkøbt helt nyt og avanceret udstyr til knusning af sten i nyre og urinveje.


Regionshospitalet Viborgs urologer er nu parate til at behandle patienter med nyresten fra hele regionen. Fremover vil Region Midtjylland nemlig kun tilbyde denne behandling på Regionshospitalet Viborg. For patienterne betyder centraliseringen, at de vil blive behandlet af eksperter på højt internationalt niveau under anvendelse af topmoderne udstyr.

Skånsom behandling med trykbølger

Behandlingsteknikken er velgennemprøvet de seneste tyve år. Stenen indkredses ved hjælp af røntgen eller ultralyd, og ESWL-apparaturets trykbølger transmitteres gennem kroppens indhold af vand. Den hårde sten knuses i mødet med trykbølgerne - og udskilles som mindre stykker eller grus i urinen.
Nogle sten er lettere at knuse end andre, fordi de varierer i hårdhed.
Derfor vil nogle patienter opleve at skulle til behandling flere gange. I enkelte tilfælde er stenen så hård, at knusning ved hjælp af trykbølger ikke er mulig.
Behandlingen tager typisk en times tid, og patienten behøver ikke at komme i fuld narkose. Slikkepinde med smertestillende og beroligende medicin vil blive taget i brug. Så slipper patienten for ubehaget ved at få lagt en nål i hånden til bedøvemiddel. Samtidig bliver åndedrættet roligere, når patienten sutter på slikkepindene - og så ligger nyren også mere stabilt, fordi den bevæger sig synkront med vejrtrækningen under behandlingen.
Alt i alt er trykbølge-behandling af stensygdom i nyren eller urinlederne således langt mere skånsom end et kirurgisk indgreb.
ESWL står for Extracorporal Shock Wave Lithotripsy.

Forskning, uddannelse og udvikling

Sammen med centerfunktionen for nyrestensknusning har Regionshospitalet Viborgs urologiske sektion påtaget sig en stor uddannelsesforpligtelse. De læger, som Region Midtjyllands hospitaler uddanner til speciallæge i urologi, skal omkring stenknusningscentret som led i deres uddannelsesforløb.
Det viborgensiske stenknusningscenter er allerede i kontakt med et engelsk stenknusningscenter om konkrete forsknings- og udviklingsprojekter på højt internationalt niveau. I samarbejdet med Charing Cross Hospital i London, som er en del af Imperial College Healthcare - The UK's first Academic Health Science Centre, vil stencentret i Viborg drage nytte af faciliteterne på og samarbejdet med Forskningscenter Foulum. Charing Cross Hospital behandler patienter fra 11 hospitaler i London.
Helt konkret ventes der spændende udviklingsmuligheder for brug af ESWL-teknik til behandling af galdesten; løse hofteproteser; bakterie-inficerede analfistler og smertebehandling af forkalkning ved hjertet.
Ekspertfunktion i sygeplejen er tilgodeset ved, at stenknusningscentret i Viborg har ansat to sygeplejersker specielt til funktionen - også for at kunne løfte forsknings- og udviklingsopgaven.

450 patienter fra hele Region Midtjylland Knusning af nyresten har hidtil kunnet foregå i Skejby, Viborg og Holstebro efter forskellige driftsmodeller. Alt i alt venter Regionshospitalet Viborg at skulle behandle 450 nyrestenspatienter om året fra hele Region Midtjylland. ESWL-apparaturet har kostet knap 5 mio. kr. Hertil kommer en udgift på godt 1 mio. kr. til opgradering og blyfolie-foring af den operationsstue, der rummer apparaturet. Når der ikke er patienter til nyrestensknusning, fungerer stuen som almindelig operationsstue.

Regionsrådsformand Bent Hansen får et "lynkursus" i, hvordan man betjener en nyrestensknuser - med en fantomdukke på lejet. Instruktør er specialeansvarlig overlæge Lars Lund, urologisk sektion, Regionshospitalet Viborg.
Foto: Klinisk foto, Regionshospitalet Viborg.