Center for Voldtægtsofre udgiver årsrapport for år 2007. Antallet af henvendelser er øget med 30 % i forhold til år 2006. 20 % af dem, der henvendte sig, var unge piger mellem 12 og 15 år.

Antallet af henvendelser er øget med 30 % i forhold til år 2006. 20 % af dem, der henvendte sig, var unge piger mellem 12 og 15 år.
Center for Voldtægtsofre udgiver årsrapport for år 2007. Antallet af henvendelser er øget med 30% i forhold til år 2006. 20% af dem der henvendte sig, var unge piger mellem 12 og 15 år.


176 kvinder og én mand henvendte sig i Center for Voldtægtsofre i 2007. Dette er en stigning på 30 % i forhold til 2006, hvor centret fik i alt 136 henvendelser. Mange af dem, der henvendte sig, er unge piger: To tredjedele var unge piger mellem 12 og 20 år, og hver femte var mellem 12 og 15.

To tredjedele af henvendelserne var såkaldte kontaktvoldtægter, hvor gerningsmanden og den ramte har haft kontakt før voldtægten. Det er kun i hver femte sag i 2007, at den voldtægtsramte og gerningsmanden slet ikke kender hinanden. På trods af at disse overfaldsvoldtægter er usædvanlige, tror mange, at det kun er disse overfaldsvoldtægter, der er "rigtige" voldtægter. En 25-årig kvinde, der henvendte sig efter, at hun blev voldtaget af sin bedste ven, sagde f.eks.:
- Jeg har altid troet, at en voldtægt, det var noget, der skete ude i skoven. Og man har blå mærker og rifter og skulle på sygehuset og alt muligt bagefter. Så var det nok bare indbildning, at det kunne være en voldtægt, fordi jeg var selv gået med og kendte ham.

Forskning i fokus
Centret fik i 2007 satspuljemidler for en 2-årig periode fra Indenrigs- og sundhedsministeriet til forskning og formidling, og flere af centrets forskningsprojekter bliver derfor præsenteret i årsrapporten. Et af disse undersøger holdninger til voldtægt og voldtægtsramte i folkeskolen - et projekt der i sidste ende prøver at forebygge de mange voldtægter blandt unge ved at medvirke til et holdningsskift. Et andet af centrets projekter har kraftigt forbedret opfølgningen af klamydiatest ved hjælp af hjemmetestning. Foreløbige resultater viser, at andelen af voldtægtsramte, der bliver testet for, om de ved overgrebet blev smittet med klamydia, er øget fra 24% til 50%.

- Selv om det akutte arbejde er vores kernevirksomhed, er vi glade for, at vi har fået mulighed for at satse på at undersøge f.eks., hvordan man forebygger voldtægt, eller hvordan de ramte får bedst mulige hjælp, siger centerleder Maiken Knudsen.
- Vores opgave er jo at forebygge fysiske og psykiske følger af voldtægt, og kan vi forebygge selve voldtægterne, er det endnu bedre.

Kontakt
Centerleder, psykolog Maiken Knudsen, tlf. 8949 4835 /cfvmk@as.aaa.dk

Årsrapporten kan også hentes her: http://www.voldtaegt.dk/files/aarsrapport2007.pdf