28-05-2008
I dagene 11.-13. juni 2008 er Region Midtjylland vært for årsmøde og generalforsamling i Nordsøkommissionen og Østersøkommissionen. Det foregår i Herning Kongrescenter og bliver et arrangement med cirka 500 gæster fra det meste af Nordeuropa.
Det overordnede tema for de tre dage er “Towards a Sustainable Future”, hen imod en bæredygtig fremtid, og blandt de spørgsmål, der vil blive drøftet særlig ivrigt i år, er havmiljøet, bæredygtig energi samt EUs forslag til en europæisk maritim politik.
Blandt de mange programpunkter for deltagerne er et antal studieture, som Region Midtjylland har arrangeret, og regionsrådsformand Bent Hansen (S) ser frem til at byde deltagerne fra Nordsø- og Østersøregionerne velkommen.
- Studieturene giver en chance for at vise eksempler på, hvordan regionen arbejder med og støtter bæredygtighed i den regionale udvikling. Deltagerne kan lade sig inspirere af, hvordan vi gør, men kan også i høj grad være med til at inspirere os her i regionen – såvel gennem debat på de enkelte studieture som under deres deltagelse i konferencen i Herning, siger Bent Hansen.
Pressen er velkommen til at deltage i studieturene, der foregår torsdag, den 12. juni, i tidsrummet 13:00 – 18:00 og udgår fra Herning Kongrescenter. Turene har hver sin overskrift og præsenterer de udenlandske gæster for en række af styrkepositionerne i den midtjyske region.
- Tur til Silkeborg under titlen ”Kultur og turisme”. Deltagerne besøger Silkeborg Kunstmuseum og får undervejs lejlighed til at høre om regional udvikling samt om turistudviklingsprojekter i Region Midtjylland.
- Tur til Århus under titlen ”Innovation og uddannelse”. Deltagerne tager til it-byen Katrinebjerg og får blandt andet en indføring i, hvordan Alexandra Instituttet og Innovation Lab arbejder.
- Tur til Måbjergværket, Holstebro, hvor overskriften er ”Bæredygtig udvikling, fra affald til energi”.
- Tur til Vestas Wind Systems i Ringkøbing under overskriften ”Bæredygtig udvikling – vindkraft”.
- Tur til Forskningscenter Foulum, Aarhus Universitet, med overskriften ”Bæredygtig udviking – biogas”.
- Tur til det recirkulerede Ejstrupholm Dambrug under titlen ”Fiskeri og akvakultur/havvands-ressourcer”. Deltagerne får desuden kendskab til fiskerihavnen i Thyborøn med dens elektroniske fiskeriauktion og et mål om at blive blandt Nordeuropas førende landings- og handelscentre for kvalitetsspisefisk.
- Tur til Århus med overskriften ”Transport”, hvor deltagerne besøger Århus Havn og Midttrafik og får lejlighed til at debattere, hvordan man kan gøre transportsystemerne i regionerne omkring Nordsøen og Østersøen mere miljøvenlige ved at bruge andre transportformer.
Deltagerne er desuden blevet tilbudt at deltage i to forskellige studieture om lørdagen. Den ene går til Samsø, hvor de skal besøge Energiakademiet og høre historien om en 100% vedvarende energi ø, samt besøge forskellige steder på øen. Den anden tur går til Nationalparken Skjern Å, hvor deltagerne bliver vist rundt og får mulighed for at indtage deres frokost, hvorefter de skal til Vestkysten og se Abelines Gård.
Efter generalforsamlingerne fredag ventes de to kommissioner at komme med anbefalinger til deres hjemlandes regeringer og til deres paraplyorganisation CPMR, der så kan bringe anbefalingerne videre til EU-kommissionen og EU-parlamentet.
Det er Poul Müller (K), medlem af Regionsrådet i Region Midtjylland og vicepræsident i Østersøkommissionen, der har taget initiativ til, at Region Midtjylland i år står som vært for generalforsamlingerne for Nordsø- og Østersøkommissionerne.
Et andet regionsrådsmedlem, Harry Jensen (V), sidder i bestyrelsen for Nordsøkommissionen, mens regionsrådsmedlem Henning Gjellerod (S) har sæde i paraplyorganisationen CPMRs politiske bureau.
Billedtekst:
Med hovedoverskriften ”Hen mod en bæredygtig fremtid” holder Nordsø- og Østersøkommissionen i år deres generalforsamlinger og årsmøder i Danmark og med Region Midtjylland som vært.
Region Midtjylland er medlem af begge kommissioner.
Nordsø kommissionen har desuden tradition for at holde sin årskonference og generalforsamling sammen med Interreg IVB Nordsø programmet.
Foto udlånt af Vestas Wind Systems A/S
Foto i høj opløsning kan downloades her og frit anvendes i forbindelse med omtalen, hvis Vestas Wind Systems A/S krediteres.
Om Østersøkommissionen
Østersøkommissionen arbejder for en bæredygtig udvikling af Østersø-området og prøver igennem dialog at fremme regionernes interesser - specielt i relation til EU, de nationale regeringer, andre Østersø-organisationer og nabo-regioner.
Arbejdet er rettet mod at fremme demokrati, udveksling, samarbejde og solidaritet mellem kystzonerne og øerne i Østersøområdet. Det gælder også områder, der ikke er medlem af EU.
Om Nordsøkommissionen
Nordsøkommissionen arbejder på at iværksætte og styrke partnerskaber mellem regioner, der forsøger at håndtere de udfordringer og muligheder, som Nordsøen giver dem. Nordsøkommissionen forsøger også at fremme Nordsø-området som en væsentlig økonomisk enhed i Europa ved politisk lobby-arbejde på EU-niveau og ved at opfordre til fælles udviklingsaktiviteter i området.
Region Midtjylland er medlem af både Nordsøkommissionen og Østersøkommissionen.
Derudover findes der fire kommissioner for henholdsvis Atlanterhavet, Balkan/Sortehavet, Europæiske øer samt Middelhavet. Disse seks kommissioner er nedsat af paraplyorganisationen for perifere maritime regioner i Europa, CPMR.
EU's Interreg programmer
Region Midtjylland bliver omfattet af tre EU Interreg programmer – et for Øresund/Kattegat/Skagerrak, et for Nordsøen og et for Østersøen. Programmerne medfinansieres af EU's regionalfond og der kan ansøges om midler frem til 2013. Programmerne bygger alle på Lissabon strategien (Europa skal være verdens mest konkurrencedygtige region) og Göteborg strategien (Bæredygtig udvikling).
Interreg IVB Nordsø-programmet henvender sig til regioner i de 7 lande rundt om Nordsøen.
Programmets mål er at:
- øge kapaciteten til innovation
- fremme en bæredygtig udvikling af miljø
- forbedre infrastrukturen i hele Nordsø regionen
- fremme udviklingen af bæredygtige og konkurrencedygtige samfund
Dette skal bl.a. nås igennem projekter, der bygger videre på den styrkeposition, Nordsø-regionen har inden for innovation.
Nye løsninger inden for infrastruktur skal øge adgangen eksternt og internt i regionen for både mennesker og varer. Fælles projekter skal være med til at dæmme op for de udfordringer, regionen oplever af demografisk, økonomisk og miljømæssig karakter.
Læs mere på Nordsøkommissionens hjemmeside
Læs mere på CPMRs hjemmeside
Læs mere på Interregs hjemmeside
Yderligere oplysninger: