25-03-2008
På sit møde i dag besluttede Vækstforum for Region Midtjylland at støtte ideen om at opvarme en ny svømmehal på Egmonthøjskolen i Hou ved hjælp af havvand. Lykkes projektet, kan det betyde redningen for andre svømmebade, hvis høje energiudgifter truer dem på livet. Alene i den midtjyske region er der 75.
For Egmonthøjskolen ved Hou er de 540.000 kroner, som Vækstforum for Region Midtjylland i dag har stillet skolen i udsigt, ikke alene et støttebeløb. Pengene betyder muligheden for at opfylde en drøm, der har været 50 år undervejs, men som gang på gang er strandet.
Det drejer sig om et indendørs svømmebad, der både er fyldt med havvand, og som får sin varme ved at trække varmen ud af havet.
”Problemet har hele tiden været driften af svømmebadet. Hvis det skal hænge sammen, må vi gå nye veje for at optimere energiforbruget, og det får vi muligheden for nu”, siger forstander på Egmonthøjskolen Ole Lauth.
Overskuds-el
Projekt ”Energioptimeret svømmebad” skal således afklare mulighederne for at sammensætte forskellige energikilder så effektivt som muligt. Ud over varmepumper, der skal trække varme ud af havvandet, kan det være solfangere og solceller, der skal kombineres med det eksisterende el- og fjernvarmenet. Således kan man bruge overskuds-el fra vindmøller til at drive varmepumperne, fordi de i princippet kan køre, når det er mest fordelagtigt - på alle tider af døgnet og året.
Saltvand gavner
Derudover er det tanken, at svømmebadet skal fyldes med havvand, der har flere gode egenskaber i forhold til vandværksvand. Blandt andet er det gratis, det skal ikke chlor-behandles så meget som vandværksvand, det har en gavnlig indvirkning på psoriasis-patienters hud, lige som det på flere måder formindsker risikoen for, at de badende drukner.
Det skyldes dels opdriften på grund af saltindholdet og dels, at saltvandet påvirker kroppen anderledes end ferskvand, når man er tæt på at drukne, og dermed øger personens chance for at blive reddet.
Nyt i Danmark
”Ideen med at opvarme havvand er ny i dansk sammenhæng, og projektet rummer gode muligheder for at kombinere energiteknologier på en ny måde”, siger Bent Hansen, formand for Vækstforum i Region Midtjylland.
Han tilføjer, at man også vil få afprøvet nogle styringsmekanismer, dels i forhold til at styre det indkomne havvand og dels i forhold til at styre samspillet med det lokale el- og fjernvarmenet.
Egmonthøjskolens projekt inddrager en række af regionens virksomheder, deriblandt Dantherm Air Handling A/S i Skive og Grundfos i Bjerringbro.
Vækstforums megasatsning på energi og miljø betyder, at der løbende er adgang til at søge støtte til nye projekter. Se hvordan på www.ru.rm.dk
Foto og billedtekst
At bruge havvand til svømmebade er populært i mange andre lande, dog er de fleste under åben himmel. Som nu Shoalstone Outdoor Pool, der ligger i Brixham i Sydengland. Vandet i den bliver delvist udskiftet af tidevandet.
Foto: Brixham News.com
Flere oplysninger
Bent Hansen, formand for Vækstforum i Region Midtjylland Telefon: 87 28 50 10 Mobil 40 31 37 07 bent.hansen@rr.rm.dk |
|
Afdelingschef Henrik Brask Pedersen, Miljø, teknologi og infrastruktur Region Midtjylland Telefon: 87 28 51 70 Mail: henrik.brask@ru.rm.dk |
|
Forstander Ole Lauth, Egmonthøjskolen Hou, 8300 Odder Telefon: 87 81 79 00 Mobil: 20 41 35 14 Mail: ol@egmont-hs.dk |