Århus Sygehus først med ny kræftbehandling
I dag fik den første patient på Århus Sygehus en ny skånsom kræftbehandling, hvor et radioaktivt-mærket sporstof sprøjtes ind i kroppen, finder kræftcellerne og destruerer dem.
Som det første sygehus i Danmark introducerede Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, torsdag den 6. november en helt ny og revolutionerende kræftbehandling.
Der er tale om en behandling for såkaldte neuro-endokrine kræftsvulster. Disse svulster findes oftest i tarmsystemet og bliver normalt først opdaget, når de har bredt sig.
Behandlingen foregår ved, at man sprøjter et radioaktivt-mærket sporstof ind i patienten, som selv finder hen til kræftcellerne. Her begynder det at udsende en meget lokal stråling, som ødelægger kræftcellerne – men ikke det omkringliggende væv.
- Der er tale om en meget skånsom behandling, som tager fem minutter og stort set ikke giver patienten bivirkninger. Det er et meget stort fremskridt i forhold til kemoterapi og strålebehandling, som medfører flere og svære bivirkninger, siger Henning Grønbæk, der er overlæge på Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling V på Århus Sygehus og har behandlet den første patient.
Internationale videnskabelige studier har vist, at langt hovedparten af de patienter, som har gennemgået denne type behandling, vil opleve, at deres kræftsvulster bliver mindre eller holder op med at vokse.
Tidligere er patienter med neuro-endokrine kræftsvulster blevet sendt til behandling i Basel i Schweiz. Men fremover vil Århus Sygehus selv være i stand til at behandle disse patienter.
For at kunne udføre behandlingen har Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin på Århus Sygehus selv udviklet og fået Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at producere sporstoffet DOTATOC, som bruges til at behandle patienterne.
- Der er store perspektiver i denne type kræftbehandling. Vi håber, at vi senere kan bruge metoden til at behandle andre mere almindelige kræftsygdomme, siger Michael Rehling, ledende overlæge på Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin på Århus Sygehus.
Hvordan foregår behandlingen med DOTATOC?
- Behandlingen foregår ved, at et sporstof – DOTATOC – sprøjtes ind i patienten og finder frem til de neuro-endokrine kræftsvulster og metastaser. Dette stof er tilføjet en radioaktiv isotop – yttrium – som udsender en meget lokal stråling, og derved kan destruere kræftcellerne. Yttrium-90-DOTATOC-stoffet bliver sprøjtet ind i en blodåre i patientens albue.
- Indsprøjtningen af Yttrium-90-DOTATOC-stoffet varer ca. fem minutter. Før og efter behandlingen får patienten desuden indsprøjtet en aminosyreopløsning for at nyrerne ikke skal tage skade af strålingen. Der gives to behandlinger med ca. otte ugers mellemrum. Patienten skal være indlagt fire dage, men får normalt ikke bivirkninger af behandlingen. Alligevel beholder man patienten på hospitalet til observation.
Yderligere oplysninger:
Overlæge Henning Grønbæk, Ph.D.,
Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling V, Århus Sygehus,
mobil 21 67 92 81
Ledende overlæge Michael Rehling,
dr. med., Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, Århus Sygehus, mobil 20 89 90 28
Overlæge Anne Arveschoug,
Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, Århus Sygehus,
tlf. 96 34 17 28, mobil 22 40 49 17