Læger slår alarm: malaria skal tages alvorligt - også ved badeferier



Læger slår alarm: malaria skal tages alvorligt - også ved badeferier


Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby har i løbet af få dage fået indlagt to patienter med malaria-infektioner. Den ene af patienterne behandles på Intensivafdelingen. Billedet er det samme på flere andre infektionsmedicinske afdelinger i Danmark.

Fælles for patienterne er, at de er blevet syge af falciparum-malariaparasitten, der er årsag til den mest alvorlige type malaria, og at de lige er kommet hjem fra ferie i Gambia.

Malaria skyldes en parasit, som overføres via myg, og der kan gå flere uger før sygdommen bryder ud med feber og andre symptomer, der minder influenza. Ubehandlet kan sygdommen i løbet af et par døgn udvikle sig til en livstruende tilstand. Malaria kan bl.a. forebygges med forskellige former for malaria-piller.

- Der er alt for lidt opmærksomhed på forebyggelse af malaria og hepatitis ved rejser til Gam-bia, der i rejsekatalogerne fremtræder som et typisk charter-rejsemål med sol og strande. Vi ser også rejsende, som får influenza-symptomer efter hjemkomsten, uden at overveje, om det kan være malaria, siger overlæge Carsten Schade Larsen, Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby.

- Vi har en effektiv behandling mod malaria, men rejser man til malaria-områder skal man beskytte sig ved at undgå myggestik og tage malaria-piller. Kommer man hjem og får symp-tomer skal søge læge med det samme.

Der bliver indlagt omkring 80 mennesker om året med malaria i Danmark. Langt de fleste er smittet under ophold syd for Sahara i Afrika.

Flere oplysninger
Overlæge Carsten Schade Larsen, tlf. 8949 8308