Ambulancer efter behov
Hvert år ringer telefonerne omkring 157.000 gange på alarmcentralen i Østjylland. I 25.000 tilfælde, handler det om hjælp fra en ambulance. Hver gang skal politifolkene nøje overveje, hvilken hjælp der er behov for. Og det gør de faktisk ret godt, mener regionsrådsformand Bent Hansen (S).
- Det er ret dygtigt, at politifolkene i så høj grad formår at sortere, hvem der har behov for en ambulance, og hvem der ikke har behov inden for de rammer, vi har sat op for dem, siger formand for Regionsrådet for Region Midtjylland, Bent Hansen (S).
Bent Hansens udtalelse skal ses på baggrund af, at der den seneste tid har været en del historier i medierne om folk, der var utilfredse med alarmcentralens afgørelser.
Tallene fra 2007 viser, at der i alt kun har været 28 klagesager. Heraf har fem fået helt eller delvist ret.
Politifolkene på alarmcentralen beslutter blandt andet indsatsen i overensstemmelse med en vejledning, som regionen har udarbejdet, for at sikre at de mest syge får den nødvendige hjælp.
- Selvfølgelig vil der ske fejl, når der skal træffes så hurtige beslutninger. Det kan ikke undgås. Men det er vigtigt, at hvert eneste opkald bliver vurderet nøje for at sikre, vi ikke sender en ambulance ud til en situation, hvor der ikke er behov, hvorefter vi mangler bilen, når der virkelig er sket noget alvorligt, siger Bent Hansen.
På trods af de gode resultater, understreger han, at der løbende arbejdes på at bedre indsatsen.
- Vi har meget stort fokus på hele det præhospitale område, og er hele tiden opmærksomme på, om der er noget, vi kan gøre bedre. Eksempelvis går vi med planer om at komme endnu hurtigere ind med sundhedsfaglig rådgivning. På den måde kan vi være en yderligere støtte for folkene på alarmcentralen, siger Bent Hansen.
Baggrund og fakta
- Politifolkene på alarmcentralen vurderer hvert enkelt opkald efter en disponeringsvejledning, som regionsrådet vedtog for knap et år siden.
- • Disponeringsvejledningen fra Region Midtjylland inddeler blandt andet opkaldene i tre kategorier:
o Rød: ambulance + akutbil sendes straks med udrykning – hvis der er tvivl, skal ambulancen sendes og ambulancelægen kontaktes
o Gul: ambulance med udrykning – hvis der er tvivl skal der ringes til skadestuevisitation eller lægevagt
o Grøn: anden transport eller hjælp – hvis der er tvivl, skal den der har ringet henvises til skadestuevisitationen eller den der modtager opkaldet skal ringe
Statistik for alarmcentralen i Østjylland i 2007
- Opkald vedrørende politi: 1.9531
- Opkald vedrørende brand: 2.475
- Opkald vedrørende ambulance: 25.346
- Opkald som ikke kunne henføres til 112*: 127.569
- Opkald i alt: 157.343
*Det drejer sig om fejlopkald, chikane, etc.
- Læs hele disponeringsvejledningen
Flere oplysninger
Regionsrådsformand Bent Hansen (S) 8728 5010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.