Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond har i september modtaget 71 ansøgninger om støtte til forskningsprojekter fra hospitalerne i Region Midtjylland. Heraf har 16 forskningsprojekter tilsammen fået tildelt 17 mio. kr. i støtte. Midlerne skal tages i brug i løbet af 2008 og 2009.
Projektforslagene spænder over mange forskellige grene inden for sundhedsvidenskabelig forskning, og der er stor bredde både fagligt og metodemæssigt.
Strategisk forskning
Ifølge Jens Krogh, formand for Region Midtjyllands forskningsfond, prioriteres forskningsprojekter, som styrker forskningen på regionshospitalerne.
- Det er et vigtigt strategisk mål at styrke forskningsaktiviteten både på regionshospitalerne og på Universitetshospitalerne, og derigennem bidrage til et bredt, tværfagligt forskningssamarbejde. Meget gerne med fokus på nye forskningsområder eller med inddragelse af faggrupper, som ikke har en stærk forskningsmæssig tradition, siger Jens Krogh og tilføjer:
- Hensigten er, at midler fra Forskningsfonden skal bidrage til et kvalitetsmæssigt løft af forskningen i hele Region Midtjylland.
- Samtidig er det vigtigt, at vi tager udgangspunkt i de strategiske satsninger på de enkelte hospitaler. Derfor har vi i denne runde bedt hospitalerne om selv at prioritere de indsendte forslag til forskningsprojekter inden den endelige prioritering i Forskningsfonden.
Regionerne skal sikre forskningen
Ifølge sundhedsloven har regionerne en forpligtelse til at sikre udviklings- og forskningsarbejde indenfor sundhedsområdet. Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond er et af Region Midtjyllands midler til at styrke og målrette forskningen.
Forskningsfondens administrative opgaver varetages af Region Midtjyllands Center for Folkesundhed. Forskningsfonden ledes af et strategiudvalg, som også bedømmer og prioriterer de indkomne forslag til forskningsprojekter. Læs mere om forskningsfonden på: www.regionmidtjylland.dk. Vælg sundhed/forskning.
Eksempler på projekter, der har modtaget støtte:
Telemedicinsk blodtryksmåling
Forhøjet blodtryk er en folkesygdom, men undersøgelser har vist at ca. 75% er utilstrækkeligt eller slet ikke behandlet. Blodtryksmåling i lægens konsultation er ikke velfungerende og der er behov for at intensivere behandlingsindsatsen over for borgere med forhøjet blodtryk. Forskningsprojektet skal derfor bidrage til at udvikle en ny praksis, som er baseret på øget egenomsorg, blodtryksmåling i hjemmet og telemedicinsk kommunikation med lægen. Projektet skal dels teste implementering af telemedicinsk blodtryksmåling i en befolkningsgruppe, og dels sammenligne effektivitet, livskvalitet og økonomi i den ny praksis med den traditionelle blodtrykssænkende behandling i lægens konsultation.
Forskningsprojektet gennemføres i samarbejde med blandt andet Holstebro Kommunes Sundhedscenter, Dansk Sundhedsinstitut, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet og Århus Universitetshospital. Det har fået tildelt 825.000 kr.
Projektansvarlig er Erling Bjerregaard Pedersen, som kan træffes på: på telefon: 99125704 eller, e-mail: aebp@ringamt.dk
Kronisk Obstruktiv Lungesygdom – frafald og effekt af rehabiliteringsprogrammet
Forskningsprojektet tager fat i den problemstilling, at daglig klinisk praksis og en lang række studier vedrørende rehabilitering af KOL-patienter viser et betydeligt frafald og dermed en tendens til, at kun en begrænset gruppe af KOL patienter får gavn af rehabiliteringen.
Projektet skal blandt andet som det første i Danmark undersøge, hvorfor KOL patienter fravælger eller falder fra rehabiliteringsforløb. Målet er at skabe grundlag for en bedre inklusion af KOL-patienter, højere gennemførelsesrate og dermed bedre effekt af KOL-rehabilitering.
Projektet er en forskningsmæssig opfølgning af det KOL-rehabiliteringsprogram, som regionshospitalet har udviklet og implementeret på baggrund af nationale anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. KOL-rehabilitering er et centralt indsatsområde på regionshospitalet Horsens og Region Midtjyllands øvrige indsats på området trækker på erfaringer herfra.
Projektet ledes af Ph.d.studerende, cand.scient.san. sygeplejerske Bodil Bjørnshave og gennemføres på medicinsk afdeling på Regionshospitalet i Horsens i et samarbejde med faggrupper involveret i KOL-rehabilitering på hospitalet og i kommunen. Projektet har fået tildelt 1.200.000 kr.
Projektleder Bodil Bjørnshave kan træffes på mobil: 29932788,
e-mail: bodil.bjoernshave@stab.rm.dk.
Flere oplysninger
Jens Krogh, Formand for Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfonds strategiudvalg og chef for Center for Folkesundhed, Region Midtjylland, mobil: 20975521, e-mail: jens.krogh@stab.rm.dk
Bjarne S. Hammershøj, Sekretariatet for Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond, telefon: 87284696,
e-mail: bjarne.hammershoej@stab.rm.dk