Helhjertet indsats for at sikre læger til alle
Alle skal have adgang til en praktiserende læge. Den praktiserende læge er borgerens indgang til sundhedsvæsenet, og regionen bruger mange penge og mange kræfter på at leve op til den målsætning.
Alle skal have adgang til en praktiserende læge. Den praktiserende læge er borgerens indgang til sundhedsvæsenet, og regionen bruger mange penge og mange kræfter på at leve op til den målsætning.
Derfor er det også helt urimeligt, når talsmand for de praktiserende læger i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner, Lotte Jakobsen, Holstebro, siger til Dagbladet Holstebro-Struer og Lemvig Folkeblad at Region Midtjylland ikke gør noget for at skaffe praktiserende læger til Vestjylland. Det mener afdelingschef i Primær Sundhed, Region Midtjylland, Palle Jørgensen.
- Det passer simpelthen ikke, at regionen ikke gør noget for at skaffe læger til Vestjylland. Hele landet har lægemangel, og der er ikke nogen lette løsninger – slet ikke når det gælder yderområderne. Men vi bruger både mange penge og megen arbejdskraft på at sikre borgerne lægedækning, siger han.
På den lange bane har regionsrådet 20. februar i år vedtaget en strategi, der bygger på en grundig undersøgelse blandt regionens praktiserende læger. Lægerne er bl.a. spurgt, hvad der skal til, for at de vil overveje at udskyde pensionisttilværelsen et par år. Lægerne er i samme undersøgelse spurgt til råds om, hvad der kan friste nye læger til at praktisere i Midtjylland.
– Men igen; der findes ingen trylleformularer, der med et slag kan løse problemerne, understreger afdelingschef i Primær Sundhed, Region Midtjylland, Palle Jørgensen.
Nye løsninger
På den korte bane har regionen netop ansat en vikar i Lemvig området. Vikaren behandler de patienter, som mistede deres egen læge i sommer.
- Den løsning koster os over 30.000 kr. om ugen og det er selvfølgelig ikke holdbart, at vi i længden bruger skatteborgerens penge på den måde. Men vi gør hvad der skal til og forhandler i øvrigt nu med en læge om at overtage praksis, siger Palle Jørgensen.
De forhandlinger er i øvrigt et udmærket eksempel på nytænkning: i stedet for at lægen som normalt selv må bære risikoen ved at være selvstændig erhvervsdrivende, er der mulighed for, at vedkommende i stedet bliver ansat af regionen og slipper for både økonomisk risiko og administrativt arbejde.
Fakta
Læs strategipapiret
Flere oplysninger
Afdelingschef i Primær Sundhed, Palle Jørgensen 8728 4530 / 2929 0893 / palle.joergensen@stab.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.