Regionsrådet i Region Midtjylland vedtog natten til tirsdag 16. september en omstillings- og spareplan. På sundhedsområdet er budgettet nedbragt med 1.096 mio. kr. og på regional udvikling med 85,8 mio. kr. Øget brug af leasing er med til at fjerne de sundhedspolitisk set mest uacceptable besparelser.
Regionsrådet i Region Midtjylland vedtog natten til tirsdag 16. september en omstillings- og spareplan. På sundhedsområdet er budgettet nedbragt med 1.096 mio. kr. og på regional udvikling med 85,8 mio. kr. Øget brug af leasing er med til at fjerne de sundhedspolitisk set mest uacceptable besparelser.
Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre og Gunhild Husum (uden for partierne) indgik natten til tirsdag 16. september forlig omkring Region Midtjyllands budget for 2009. Enhedslisten – De Rød-Grønne kunne tilslutte sig budgetforligets del vedrørende den kollektive trafik, men partiet valgte ikke at være en del af forliget på sundhedsområdet. Dermed står 40 ud af rådets 41 medlemmer bag det fulde forlig.
Med forliget gennemfører regionsrådet omstillinger og besparelser for 1.097 mio. kr. på sundhedsområdet, fordelt med 1.046 mio. kr. til det somatiske område, 35 mio. kr. til behandlingspsykiatrien og 16 mio. kr. til den centrale administration. Inden for regional udvikling gennemføres der besparelser på 85,8 mio. kr.
- Spareforslagene er udtryk for en hård prioritering, hvor de mest syge er prioriteret først. Økonomiaftalen med regeringen giver en realvækst på 388 mio. kr. fra budget 2008 til budget 2009. Men når Region Midtjylland har et budgetbehov på 1,4 mia. kr. som følge af øgede udgifter til kræftpatienter, flere ældre borgere og ny medicin, så siger det sig selv, at væksten ikke forslår, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).
Regionsrådsformanden fortsætter:
- Mange har udtrykt bekymring, ikke mindst personalet, og den bekymring forstår jeg, for det kan ikke undgås, at der på nogle områder vil være stigende ventelister, ligesom vi ikke i så vid udstrækning som tidligere kan tage ny dyr medicin og nye behandlingsmetoder i brug, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).
Med besparelserne gennemføres en lang række besparelsesforslag, som hospitaler, psykiatri og regional udvikling har udarbejdet. Men forligspartierne valgte at lette besparelserne, så en række af besparelsesforslagene ikke gennemføres.
Sundhed
I alt har forligspartierne besluttet at lette sparekravet med 136 mio. kr., fordelt med 127 mio. kr. til det somatiske sundhedsområde og 5 mio. kr. til behandlingspsykiatrien. Desuden afsættes der 4 mio. kr. til projekter, der fremmer bedre ledelse og forbedrede arbejdsgange.
- En række af forslagene i sparekataloget var simpelthen uacceptable sundhedspolitisk set. Derfor har vi taget dem af bordet, siger Bent Hansen.
I stedet ønsker forligspartierne at skaffe balance i budget 2009 ved:
• At lease nyanskaffelser i stedet for at købe dem. Det vil give Region Midtjylland 125 mio. kr. i 2009.
• At gennemføre psykiatriplanen i en langsommere takt. Det vil give en ekstra besparelse på 10 mio. kr. årligt, hvoraf 5 mio. kr. bruges til at opretholde døgnpladser i børnepsykiatrien i Viborg.
• At spare 5 mio. kr. mere end allerede foreslået på en række særlige personale-puljer til bl.a. uddannelse. Dermed bliver sparekravet på disse puljer 17 mio. kr. i 2009 og fremover.
De spareforslag, som altså er taget af bordet, fremgår af den vedhæftede forligsaftale.
Forligspartierne har haft særligt fokus på at opretholde mest mulig behandlingsaktivitet, selv om det har været meget vanskeligt i den aktuelle økonomiske situation.
- Målt på hele sundhedsbudgettet er Region Midtjylland ca. 2 pct. mere produktiv end landsgennemsnittet. Men vi kan konstatere, at Region Midtjylland i 2009 får 860 kr. mindre i bloktilskud end landsgennemsnittet pr. indbygger. Den skævhed er det aftalt, at et særligt udvalg under Finansministeriet skal kigge nærmere på. Men den slags tager tid, så vi kommer ikke uden om at skære, siger Bent Hansen.
Forligspartierne har derfor aftalt, at der nu rettes henvendelse til Velfærdsministeriet for at få fremskyndet udvalgsarbejdet mest muligt, så regionen sikres mulighed for en stabil og langsigtet økonomiplanlægning.
Regional udvikling
Forligspartierne besluttede at udskyde en række forslag til besparelser i den kollektive trafik fra 2009 til 2010. Dog der kan allerede i 2009 – i dialog med kommunerne – ske en reduktion af afgange på udvalgte ruter.
- Med udskydelsen vinder vi tid til at få drøftet fremtiden for den kollektive trafik med kommunerne, herunder hvilke ruter der skal være kommunale og hvilke der skal være regionale, siger Bent Hansen.
Flere oplysninger
Regionsrådsformand Bent Hansen (S) 8728 5010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.
Hent hele forligsteksten som PDF-fil |