Scanningsudbud gør indhug på ventelister
Region Midtjylland og de to private scanningsvirksomheder: MR Scanner i Viborg og Thava Imaging fra Middelfart har netop indgået en aftale om scanning af omkring 12.000 patienter frem til 2010.
Region Midtjylland og de to private scanningsvirksomheder: MR Scanner i Viborg og Thava Imaging fra Middelfart har netop indgået en aftale om scanning af omkring 12.000 patienter frem til 2010.
Aftalen vil på én gang gøre et effektivt indhug i ventelisterne til scanning og give regionen en ordentlig pris for opgaven. Samtidig gør den det lettere for hospitalerne at sikre, de sygeste patienter kommer til først.
- Jeg er rigtig glad for at vi nu har fået kontrakten på plads. Selvom aftalen ikke helt fjerner venteliste-puklen efter forårets konflikt, vil den hjælpe mange patienter til en hurtigere afklaring og behandling. Og så vil den gøre det lettere for hospitalerne at koncentrere sig om de sygeste patienter, siger næstformand for regionsrådet, Johannes Flensted Jensen (S).
Aftalen med de to scanningsvirksomheder er det første resultat af regionsrådets beslutning om at sende en række undersøgelser og behandlinger i udbud. Og det er åbenlyst en rigtig strategi, mener Johannes Flensted Jensen.
Under markedsprisen
- Resultatet understreger, at markedsprisen ligger et godt stykke under den DRG-takst sundhedsministeren ellers har fastsat for det private marked, siger han.
I alt er der tale om en besparelse på flere millioner kroner. Præcis hvor meget kan ikke oplyses, da virksomhederne ikke ønsker beløbet offentliggjort.
Formand for det radiologiske specialeråd, ledende overlæge, Edith Nielsen, forudser at nogle andre patienter, end de der i dag kommer til privat undersøgelse, vil få muligheden med den nye aftale:
- Når det bliver os der visiterer, kan det være, at vi synes, gamle fru Hansen skal have tilbuddet om at komme hurtigere til, selvom hun aldrig selv havde fundet på at spørge om det, siger Edith Nielsen.
Hun understreger at aftalen ikke fuldstændig frigør arbejdskraft for de radiologiske afdelinger. De vil stadig skulle vurdere billederne og formidle dem videre til kollegerne på de afdelinger, hvor patienterne bliver behandlet.
Baggrund og fakta
• En MR-scanning er især god til at se ind i kroppens bløddele. Man bruger blandt andet MR-scanninger til at se på slidskader omkring knæ, hofter og ryg, samt forandringer i hjernen
• I alt bød 13 leverandører ind på opgaven
• De to virksomheder er:
o MR Scanner Viborg
Klinikken ligger i Viborg og har i forvejen en samarbejdsaftale med regionen
o Thava Imaging
Virksomheden holder til i Middelfart, men har lovet at etablere sig inden for
regionens grænser sidst i 2008 eller først i 2009
• Leverandørerne skal sørge for hele forløbet forbundet med en scanning: Det vil sige bookning, undersøgelse og den efterfølgende vurdering og beskrivelse af billeder samt kommunikation af resultater til det hospital, der har henvist
• MR-scanningen skal udføres hurtigst muligt, og beskrivelsen skal være det henvisende hospital i hænde senest syv arbejdsdage efter henvisningen er modtaget med mindre særlige forhold gør sig gældende
• Leverandørerne modtager henvisningerne direkte fra hospitalernes billeddiagnostiske afdelinger. Det sikrer en hurtig sagsgang og at afdelingerne kan bruge aftalen i deres prioritering af opgaver
Flere oplysninger
1. næstformand for regionsrådet, Johannes Flensted Jensen (S) 8728 5014 / 2084 0352 / jfj@rr.rm.dk
Formand for det radiologiske specialeråd i Region Midtjylland, ledende overlæge Edith Nielsen, Neuroradiologisk afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus 8949 3354 / ednie@as.aaa.dk
Fuldmægtig i Sundhedsplanlægning, Katrine Gimm 8728 4457 / katrine.gimm@stab.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.