13-01-2009
Børn er udsatte i trafikken, men mange børn er unødvendigt udsatte. 50-60 % af alle autostole er ikke monteret korrekt. Derudover findes der stadig forældre, der slet ikke spænder deres børn fast under kørsel. Siden 1. september 2005 har Politiet uddelt 9203 klip i kørekortet for ikke-fastspændte børn i bilen.
Svært at finde den rigtige autostol
På trods af gode intentioner kan de være svært at finde den helt rigtige autostol, placerer og monterer den korrekt og derved sikre sine børn optimalt.
Familien Jeppesen fra Herning, med mor Anni, far Jens og lille Maria på 14 måneder, så meget efter priser, både da de købte den første autostol og da Maria for nylig voksede op i næste størrelse barnestol. Første gang researchede de på nettet gennem et par uger og søgte råd hos venner med børn, før de købte en let brugt autostol på nettet. For nylig fandt de autostol nr. to på et opslag i byen.
- Særligt første gang er autostole en urskov at finde vej i, fastslår far Jens og ruller opgivende med øjnene.
- Vi læste masser af test på nettet, men nogle af dem forstod vi bare ikke, husker mor Anni.
Ny hjemmeside samler gode råd om bl.a. autostole
Det er Midt- og Vestjyllands Færdselssikkerhedsudvalg, som i samarbejde med sundhedsplejen sætter fokus på trafiksikkerhed for de 0-1,5-årige i en regional kampagne.
- Vi vil alle passe bedst muligt på vores børn. Men vi kan jo se, at mange forældre trods deres gode intentioner ikke sikrer deres børn optimalt. Derfor har vi samlet de vigtigste oplysninger på www.familien-i-trafikken.dk, siger kampagnemedarbejder Anne Louise Johnsen.
Mål gruppen for hjemmesiden www.familien-i-trafikken.dk er kommende og nybagte forældre. Siden er en nem adgang til fakta og gode råd om de mindste i trafikken.
- Samarbejdet med sundhedsplejerskerne er helt centralt for kampagnen. Den personlige kontakt mellem de nybagte familier og deres sundhedsplejerske er vigtig, når der skal fokuseres på tra-fiksikkerhed i de nye familier, uddyber Anne Louise Johnsen.
Når sundhedsplejerskerne i Midt og Vestjylland kommer på besøg hos de nye familier vil de bl.a. medbringe solskærme, postkort og klistermærker til både bilen og til Barnets Bog.
Derudover vil vordende og nybagte forældre bliver henvist til kampagnens hjemmeside via plakater og postkort hos jordemødre og læger.
Fokus på trafiksikkerhed for de mindste er nødvendig!
Kampagnen opfylder et vigtigt hul i forældres viden. Det mener både sundhedsplejersker, forældre – og sælgere af autostole.
- Forebyggelse af ulykker er vigtig, og derfor er kampagnen meget vigtig, siger Regionssundhedsplejerske Ingeborg Kristensen, Region Midtjylland, som selv har oplevet mødre sidde med babyen på skødet under kørsel, enten for at amme eller trøste.
- Moderne forældre stiller krav om råd og god vejledning. Heldigvis tager forældrene også mod den vejledning, de får, fortsætter Ingeborg Kristensen. Regionssundhedsplejersken fremhæver desuden, at det er dejligt, at kampagnen også henvender sig til faderen.
Også butikschef Thea Slot fra BabySam i Herning ser frem til en hjemmeside, der samler informationer til de nye familier.
- Det er enten eller. Halvdelen af kunderne er meget velforberedte, når de kommer her i butikken, mens den anden halvdel er meget afhængig af vores rådgivning. Men forældre har mere fokus på sikkerheden end tidligere og betaler gerne 1.000 kr. ekstra for en autostol med højere sikkerhed. Jeg føler, de går mere op i emnet end for blot fire år siden, da jeg begyndte her i butikken, siger Thea Slot.
Også familien Jeppesen fra Herning hilser den nye hjemmeside velkommen.
- Det er fint, at det er sundhedsplejersken, som fortæller nye forældre om hjemmesiden – for hun skal jo ikke tjene penge på autostolene, mener Anni Jeppesen.
Flere oplysninger
Kommunikationsmedarbejder Anne Louise Johnsen, vejdirektoratet, tlf. 7244 2600
Regionssundhedsplejerske Ingeborg Kristensen, Region Midtjylland, tlf. 2944 5551
Fakta
På www.familien-i-trafikken.dk kan du blandt meget andet læse om, hvad du skal tjekke, før du køber autostol. Hvordan du sikrer dig, at du monterer stolen rigtigt og hvor i bilen, det er sikrest at placere den.
www.familien-i-trafikken.dk åbnede 12. januar.
Kampagnen støttes af sundhedsplejersker i Skive, Viborg, Lemvig, Holstebro, Struer, Herning, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Billund og Varde kommuner og jordemødre i Region Midtjylland samt i Varde og Billund kommuner i Region Syddanmark.
Midt- og Vestjyllands Færdselssikkerhedsudvalg består af repræsentanter fra kommunerne, Region Midtjylland, interesseorganisationer, Rådet For Større Færdselssikkerhed og Vejdirektoratet og dækker Skive, Viborg, Lemvig, Holstebro, Struer, Herning, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Billund og Varde kommuner.