Seks udviklingshæmmede unge fra Kildebjerget Kostskole ved Hedensted fik en lektion i demokrati, da de forleden besøgte regionsrådssalen i Viborg.
Vært for besøget var Anne V. Kristensen, der er valgt til Regionsrådet for Venstre og til dagligt bosiddende i Horsens.
- Er der nogen af jer, der ved, hvordan Regionsrådet fungerer?, spurgte hun, mens eleverne tog en tår af de udleverede sodavand.
- En lille smule, lød det spredt fra flokken.
Anne V. Kristensen gav sig derpå til at forklare om baggrunden for regionens dannelse og sammensætningen af det 41 personer store regionsråd.
Udover at være medlem af regionsrådet er Anne V. Kristensen også medlem af Kildebjergets bestyrelse.
De seks tilstedeværende unge udgør Kildebjergets elevråd, så de kendte derfor Anne V. Kristensen i forvejen.
Så var det blevet tid til at begive sig ind i regionsrådssalen, og det var en gruppe tydeligt imponerede elever, der trådte ind i det store cirkelformede lokale.
Elever i politikernes stole
Eleverne fandt sig snart til rette i politikernes stole.
18-årige Anders Jørgensen var hurtig til at sætte sig i regionsrådsformand Bent Hansens stol, og bemægtigede sig dermed retten til at bestemme, hvornår de andre elever kunne få ordet.
Hans jævnaldrene kammerat Michael Stelmark Lindstrøm indtog sekretærstolen, indtil han fandt ud af, at sekretæren ikke må blande sig i debatten – så rykkede han hastigt over på en anden plads.
- Er der nogen spørgsmål?, spurgte Anders Jørgensen med myndig røst ind i mikrofonen.
18-årige Thor Nielsen ville gerne vide, om Regionsrådet kan afsætte flere penge til elevrådsarbejdet på Kildebjerget.
Anne V. Kristensen forklarede, at Regionsrådet ikke går så meget i detaljer, men afsætter en økonomisk ramme, som de regionale institutioner skal holde sig indenfor.
Kort elevrådsmøde
Efter flere andre spørgsmål om demokrati og politik hele panelet rundt, var det blevet tid til at holde det ugentlige elevrådsmøde, som i dagens anledning var blevet forlagt til regionsrådssalen.
Mødet blev dog kort, da tiden nærmede sig for, at det rigtige regionsrådsmøde skulle begynde. Alle punkter på dagsordenen blev derfor udsat til næste uges møde.
De seks unge var efter dagens besøg i regionsrådssalen godt tilfredse med udbyttet.
- Det var spændende at se regionsrådssalen og høre om arbejdet derinde. Jeg interesserer mig for politik og har lige stemt til EU-parlamentsvalget, fortalte 18-årige Jesper List efter mødet.
Da regionsrådsmødet begyndte, var eleverne atter på plads i regionsrådssalen. Denne gang på tilhørerpladserne langs væggen, hvor de kunne følge godt med i debatten blandt de rigtige regionsrådspolitikere.