En forårsdag i år blev benene bogstaveligt talt slået væk under Svend Aage Kristensen fra Ikast. Pludselig kunne han længere ikke bevæge hånden og foden. Efter en intens genoptræning på Regionshospitalet Lemvig kan han i dag gå selv.

En forårsdag i år blev benene bogstaveligt talt slået væk under Svend Aage Kristensen fra Ikast. Han var ude at handle, da det begyndte at kilde underligt i højre fod og højre hånd. Pludselig kunne han længere ikke bevæge hånden og foden. En blodprop havde paralyseret hele højre side af hans krop. Efter en intens genoptræning på Regionshospitalet Lemvig med vandreture og kartoffelgravning kan han i dag gå selv: - Det var en fantastisk genoptræning! Vi trænede, så det bragede, og i dag kan jeg klare mig med stok, selv om den mest er til for syns skyld, smiler Svend Aage, som roser personalet på N3.


Svend Aage Kristensen ude at træne på en af N3s vandreruter.

Ingen medicin mod blodproppen
Svend Aage Kristensen på 75 er rask og rørig, og det er svært at forestille sig, at det er samme mand, som blev indlagt i maj på Neurologisk afdeling i Holstebro. En blodprop havde gjort hans krop lam i højre side, og han skulle have blodpropopløsende behandling inden for tre timer. Det viste sig at være svært.

- Jeg havde meget højt blodtryk, så de kunne ikke give mig den medicin, som skulle opløse blodproppen. I stedet blev jeg skannet og fik at vide, jeg skulle trænes op til at gå igen på rehabiliteringscenteret i Lemvig. Og jeg skal love for, jeg ikke fik lov til at sidde stille, da jeg kom derud, siger Svend Aage.

Skulle starte helt forfra
Genoptræningen startede i kørestol, hvor Svend Aage skulle lære kroppen at lystre igen ved at skubbe sig frem med benene. Gangene på N3 har fuldt optrukne striber med meterangivelser, så patienterne kan se, hvor langt de er nået fra dag til dag.

Svend Aages hånd blev både trænet op med traditionelle og nye metoder.
- Jeg var f.eks. med til at grave kartofler op og skrælle dem, og jeg skar brød ud, dækkede bord og slog græs i haven. Alt, hvad jeg lavede på N3, var træning, siger Svend Aage.

Senere kom han ud på noget af en udfordring - Han skulle ud på sin første vandretur i Lemvig i kørestolen.
- Jeg skulle starte helt forfra, ligesom da jeg var lille. Første gang måtte jeg skubbe mig frem med benene, men allerede anden gang kunne jeg gå lidt ved at støtte mig til min hjælper. Det var en god fornemmelse, siger Svend Aage.

Vandreture gjorde underværker
Siden hen kunne han klare turen med rollator. Efter nogle måneder kan han nu klare sig ved hjælp af stokken, blandt andet takket være spadsereturene sammen med personalet og de andre patienter. Svend Aage er i dag hjemme i Ikast efter det, han betegner som et fantastisk forløb.

- Det var en fantastisk genoptræning. Jeg følte, der var tid til mig, og jeg nød opholdet i Lemvig. Det føltes slet ikke som at være på sygehus. Jeg kom ud og fik frisk luft, fodrede ænder og fik en hyggelig snak, mens vi gik tur. Det er da ren livskvalitet, siger Svend Aage Kristensen.

Fakta om træningskonceptet
På Neurorehabiliteringsafsnit N3 i Lemvig, der er en del af Hospitalsenheden Vest, genoptrænes patienterne ud fra princippet om, at al træning skal tage udgangspunkt i patientens hverdag. Det kan f.eks. være at komme ud af sengen, gå i bad, klæde sig på, lave mad og gå tur for at styrke bevægelsesapparatet og hukommelsen efter en blodprop og/eller hjerneskade. 
 

Ruteprogrammet ”Vejen Frem” er et eksempel på, hvordan personalet udvikler nye træningsideer på N3. Konceptet har bl.a. modtaget opbakning og ros fra Ældresagen.

Patienterne kan vælge mellem seks forskellige vandreture i Lemvig. Turene er tegnet ind på rutekort med info om ruternes længde og terrænets tilgængelighed for kørestolsbrugere og dårligt gående. Rutekortene kan hentes i receptionen på rehabiliteringsafsnittet. Som et yderligere supplement af træningsmuligheder har Lemvig Kommune udgivet et hæfte kaldet 10 vandreture i Lemvig By. Hæftet kan købes på Lemvig Museum og hos byens turistbureau og boghandel.


Yderligere oplysninger
Ledende terapeut Teresa Bjorholm: 9663 4804
Afdelingssygeplejerske Kirsten Thomsen: 9663 4817