15 unge hiv-smittede skal møde til kontrol for deres sygdom i et stort sommerhus et sted i Jylland.
Århus Universitetshospital, Skejby forsøger sig med at flytte hiv-ambulatorium væk fra hospitalet
I disse dage møder 15 unge hiv-smittede til kontrol for deres sygdom i et stort sommerhus et sted i Jylland. Det er Århus Universitetshospital, Skejby, der som forsøg flytter ambulatoriet ud af hospitalet for at imødekomme et stort ønske fra de unge om at slippe for hospitalsbesøg.
Sidst i maj 2009 sad en gruppe unge hiv-smittede og ansatte fra Skejby i et IC3-tog. De var på til København for at modtage AIDS-Fondets Patientpris 2009, fordi de unge havde haft mod til at bryde isolationen som hiv-smittede og danne UNGEGRUPPEN for hiv-smittede mellem 15 og 25 år.
I toget fortalte de unge om det besværlige liv med en sygdom, de holder hemmelig for at undgå udstødning, og som er besværlig og hæmmende for et almindeligt ungdomsliv.
- Hvad vil være det allerbedste, vi kunne gøre for Jer?, spurgte professor Lars Østergaard.
En af de unge svarede:
- I kunne sørge sørge for, at vi ikke skal til kontrol på hospitalet hele tiden, for vi er ikke syge.
Da opstod ideen om at prøve at flytte ambulatoriet ud af hospitalet.
Unge hiv-smittede skal have deres sygdom kontrolleret gennem blodprøver og have deres medicin justeret hver 3-6 måned.
- De hader at gå til kontrol, og ofte bliver de væk uden at melde afbud, så det er også noget der frustrerer og koster dyrt hos os, siger hiv-rådgiver Tinne Laursen.
De unge møder i sommerhuset om formiddagen, hvor en bioanalytiker kommer ud fra hospitalet og tager blodprøver, og mens blodprøverne bliver analyseret, bliver de unge undervist af sygeplejersker og hiv-rådgiver.
Næste dag kommer et par læger og holder individuelle konsultationer med de unge, hvor behandlingen bliver justeret på baggrund blodprøvesvar, bivirkninger og en samtale med den unge.
- Initiativet kræver en del fleksibilitet og nytænkning fra personale og samarbejdspartnere, men alle har været positive og bakket op om ideen, siger professor Lars Østergaard.
Projektet er støttet af AIDS-fondet, og efter to sommerhus-ambulatorier skal forsøget evalueres.
Flere oplysninger
Hiv-rådgiver Tinne Laursen, tlf. 8949 8334
Professor og ledende overlæge Lars Østergaard, tlf. 8949 8300 / 5151 3140
Direktør i AIDS-Fondet Henriette Laursen, tlf. 888 201 00 / 2811 1093 / henriette@aidsfondet.dk