400 kvinder bliver bedt om at hviske forskerne i øret, at de planlægger at blive gravide.
Hvad betyder D-vitamin for børns fødselsvægt? Det vil en forsker på Århus Universitetshospital Århus Sygehus nu undersøge. Derfor har over 12.000 unge kvinder i Østjylland fået brev fra læge Gitte Bloch Rasmussen, der beder kvinderne gøre forskningen den tjeneste at fortælle, om de planlægger at blive gravide.
Baggrunden for undersøgelsen er at undersøge, om der er fordele forbundet med, at gravide kvinder tager et dagligt tilskud af D-vitamin, der er større, end de anbefalinger, der gives i dag.
Forskerne vil undersøge, om D-vitaminmangel hos gravide kan medføre, at barnet fødes med lav fødselsvægt, og om tilstrækkeligt D-vitamin har positiv effekt på evnen til at blive gravid. Ligesom man også undersøger, om D-vitamin har betydning for graviditetslængde og komplikationer.
Gitte Bloch Rasmussen håber at finde 400 kvinder, der vil medvirke i undersøgelsen, der blandt andet betyder, at forskeren vil være blandt de første, der får at vide, at en lille baby er på vej.
- Det er et lidt følsomt område, fordi mange ikke ønsker at fortælle familie og venner, at de prøver at blive gravide. Men vi bliver nødt til at have fat i kvinderne, før de bliver gravide for at finde ud af betydningen af D-vitamintilskud, siger Gitte Bloch Rasmussen, der følger kvinderne til fire måneder efter fødslen.
Ud over at undersøge, hvordan D-vitamin påvirker børns fødselsvægt, vil undersøgelsen også kunne kortlægge, hvordan D-vitaminindholdet i blodet ser ud hos unge kvinder i Danmark. Det anslås, at cirka en tredjedel af yngre kvinder har et lavt indhold af D-vitamin i vinterhalvåret
Yderligere oplysninger
Gitte Bloch Rasmussen, Læge, klinisk assistent Medicinsk-endokrinologisk afd. C
Osteoporosklinikken, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, tlf. 2962 4766 / gravita@ki.au.dk / www.gravita.dk