Trods øget tilstrømning er der stadig akut behov for flere studerende på de sundhedsfaglige uddannelser. Ministerier, arbejdsgivere, faglige organisationer og uddannelsessteder fortsætter derfor med rekrutteringskampagnen Hvid Zone, som skal tiltrække flere unge til uddannelserne som sygeplejerske, bioanalytiker og radiograf. 


Det danske sundhedsvæsen oplever, at behovet for uddannet sundhedspersonale – blandt andet sygeplejersker, radiografer og bioanalytikere - stiger.

Sidste år lancerede Undervisningsministeriet, Danske Regioner, Dansk Sygeplejeråd, Danske Bioanalytikere, Foreningen af Radiografer i Danmark, Indenrigs- og sundhedsministeriet, Kommunernes Landsforening, Professionshøjskolernes Rektorkollegium i fællesskab kampagnen Hvid Zone. Den skal rekruttere flere unge til uddannelserne som sygeplejerske, radiograf og bioanalytiker.

Kampagnen var i første omgang med til at øge tilstrømningen af studerende på de tre uddannelser markant. I forhold til 2009 har 108 pct. flere søgt radiografuddannelsen som 1. prioritet. Antallet af ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen er steget med 44 pct. og med 40 pct. til bioanalytikeruddannelsen. Men det er ikke nok.

Bedre kvalitet og service kræver flere hoveder og hænder
Fremtidens overvægt af ældre betyder, at der stadig er et stort behov for, at flere unge søger ind på de sundhedsfaglige uddannelser. Parterne bag Hvid Zone vil med relanceringen af kampagnen endnu engang gøre op med gamle myter om at arbejde i sundhedssektoren og synliggøre de mange karrieremuligheder.

- Uddannelserne til sygeplejerske, bioanalytiker og radiograf tiltrak sidste år flere ansøgere – men skal vi fremtidssikre sundhedssektoren, er det nødvendigt, at endnu flere får kendskab til og vælger en af de tre uddannelser. Hvid Zone-kampagnen udfordrer i både form og budskab traditionelle forestillinger om sundhedsuddannelserne og viser de uddannelsessøgende nye sider af en karriere inden for sundhedssektoren. Jeg glæder mig til at se resultaterne af dette års indsats med kampagnen, siger undervisningsminister Tina Nedergaard. 


Hun bakkes op af formand for Danske Regioner, Bent Hansen.

- For det første kommer vi til at mangle hænder og hoveder til at varetage det stigende antal af opgaver i sundhedsvæsenet. For det andet får vi problemer med at udnytte alle de mange forskellige behandlingsmuligheder, som findes - for slet ikke at tale om at videreudvikle behandlingen og skabe endnu bedre kvalitet og service. Så det vil på mange måder være en ærgerlig situation, hvis vi ikke får tiltrukket flere unge til uddannelserne, siger Bent Hansen.

Også indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder understreger nødvendigheden af, at få flere unge ind på de tre uddannelser, hvis vi skal bevare et sundhedssystem i topklasse.

- Jeg tror ikke længere, nogen er i tvivl om, at kigger vi bare nogle år ud i fremtiden, så bliver der flere ældre og færre unge. Hvis vi skal bevare et sundhedsvæsen i topklasse er det vigtigt, at vi bliver med at uddanne til et job i sundhedsvæsenet, siger han.

Ifølge Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen er det netop vigtigt at sætte øget fokus på de mange forskelligartede muligheder, sundhedsuddannelserne giver for den enkelte studerende.

- Det er super positivt, at de unge igen har fået øjnene op for de mange muligheder, der er i sygeplejerskeuddannelsen. Næppe mange andre uddannelser giver så bred en palet af interessante karriereveje, faglige udfordringer, muligheder for videre- og efteruddannelse, ledelse og forskning, siger Grete Christensen og fortsætter:

- Samtidig er jobmulighederne rigtig gode, fordi mange sygeplejersker går på pension i de kommende år. Derfor er det en god investering for de unge at komme i gang med fx en sygeplejerskeuddannelse.

En intensiv indsats for fremtiden
Hvid Zone sætter fokus på de personlige udfordringer og mange karrieremuligheder som sygeplejerske, bioanalytiker og radiograf. Stillinger, der kræver mod, handlekraft og viljen til at gøre en forskel. Det gælder, hvad enten man er ansat på et hospital, er udstationeret i en krigszone eller sidder i en chefstilling.

Hvid Zone blev iværksat i 2009 og løber frem til 2011.

Ved prisuddelingen European Excellence Awards i Wien blev Hvid Zone kåret som bedste offentlige kampagne i Europa i 2009. I efteråret fik Hvid Zone desuden en 2. plads, da International Advertising Association (IAA) uddelte priser for "bedste ikke-kommercielle nationale kampagne".

Hvid Zone på Københavns Hovedbanegård – og resten af landet
Hvid Zone step II bliver lanceret den 5. maj 2010 med en række events over hele landet.

På Københavns Hovedbanegård vil studerende fra de tre uddannelser give danskere på vej til skole og arbejde en intensiv start på dagen.

Lignende events præsenteres i mindre målestok i Århus, Aalborg og Odense.

For information om Hvid Zone, lancering mv.
Marie Honoré, Kaster Gaardbo
Tlf.: 2324 6966 / mh@kastergaardbo.dk

For kontakt til det enkelte ministerium, organisation eller uddannelsessted:

Undervisningsministeriet:
Pressesekretær Ingeborg Ellern Nielsen, tlf. 3392 5009 / ingeborg.ellern.nielsen@uvm.dk

Indenrigs- og sundhedsministeriet:
Pressesekretær Martin Deichmann, tlf. 4082 0637 / mde@sum.dk

Danske Regioner:
Kommunikationschef Claus Christoffersen, tlf. 2222 2161 / cch@regioner.dk

Kommunernes Landsforening:
Afdelingschef Mikkel Haarder, tlf. 3370 3356 / mik@kl.dk

Professionshøjskolernes Rektorkollegium:
Rektor Erik Knudsen, tlf. 2960 5988 / erkn@ucl.dk

Dansk Sygeplejeråd:
Kommunikationschef Sigurd Nissen-Petersen, tlf. 4013 3802 / snp@dsr.dk

Danske Bioanalytikere:
Kommunikationsmedarbejder Lotte Hollesen Kamph, tlf. 2728 1746 / lka@dbio.dk

Foreningen af Radiografer i Danmark:
Kommunikationsmedarbejder Troels Jeppesen, tlf. 2214 2414 / troels@radiograf.dk