Øget og bedre samarbejde på tværs af regionerne om indkøb af medicin og udstyr og en mere optimeret logistik kan spare regionerne for tre milliarder kroner over fem år
I 2015 skal de fem regioner være de bedste og mest effektive til at håndtere indkøb og logistik i den offentlige sektor i Danmark. Det skal resultere i at en milliard kroner frigives og bruges til bedre behandlinger og øget kvalitet. Det svarer til op imod tre milliarder kroner i hele perioden. Sådan lyder målet i en ny vision for regionernes indkøb og logistik i de kommende fem år.
- Vi vil helst bruge skatteydernes penge på regionernes kerneydelser – sundhed, psykiatri og regional udvikling. Vi skal løbende finde ud af, hvordan vi får mest muligt for pengene. De nye målsætninger for indkøb og logistik er et godt eksempel på, at regionerne hele tiden tænker på, hvordan vi bedst udnytter de teknologiske muligheder og trimmer logistikken, siger Carl Holst, næstformand i Danske Regioner.
Fælles standarder for udbud
En del af det fælles arbejde handler om at få skabt fælles standarder for regionernes udbud. Alle regioner skal også i løbet af de kommende år opbygge en bedre logistisk struktur. Det skal blandt andet være med til at reducere varespild og udgifter til transport.
- Erfaringerne fra store private virksomheder viser, at man kan spare penge ved at centralisere de forskellige lagerfunktioner og investere i it, som kan optimere og være en større til logistikken. Det skal vi selvfølgelig lære af, siger Carl Holst.
Mindre bureaukrati
For regionerne handler det også om mindre bureaukrati, når det gælder udbud. Carl Holst peger på udbudsreglerne som en af de helt store udfordringer for regionerne.
- EU-reglerne betyder, at det i dag tager længere tid at planlægge byggeriet af et nyt sygehus end det gør at bygge det. Jeg er derfor glad for, at regeringen planlægger at forenkle rammebetingelserne for udbud, siger han.
Flere oplysninger
Regionernes mål for indkøb og logistik i 2015 (Pdf, 95 kb)