Gravide, der drikker fire-fem genstande om ugen, risikerer at forhindre deres sønner i at få børn.


Gravide, der drikker fire-fem genstande om ugen, risikerer at forhindre deres sønner i at få børn.

Det viser et opsigtsvækkende studie, som seniorforsker cand.scient.san, ph.d. Cecilia Ramlau-Hansen, Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus i dag tirsdag præsenterer på Det Europæiske Selskab for Fosterudviklings årsmøde i Rom.

Gennem undersøgelse af sædkvaliteten hos 347 unge mænd har Cecilia Ramlau-Hansen påvist, at sønner af gravide, der drak 4,5 eller flere genstande om ugen, har nedsat koncentration af sædceller med en tredjedel i forhold til sønner af gravide, der ikke drak alkohol under graviditeten.

De vordende mødre blev i årene 1984-1987 spurgt om deres livsstil og alkoholvaner. Sønnerne har senere som unge voksne fået undersøgt deres sædkvalitet. 

– Vores studie viser, at der er en sammenhæng mellem indtagelse af en moderat mængde alkohol under graviditeten og lav koncentration af sædceller hos sønnerne, siger Cecilia Ramlau-Hansen.
Studiet, der er det første af sin art, har vakt stor international opmærksomhed blandt forskere på årsmødet.

Cecilia Ramlau-Hansen mener, at det kræver flere studier, før man med sikkerhed kan sige, at alkohol er en direkte årsag til dårlig sædkvalitet.

- Hvis yderligere studier viser, at gravides alkoholindtag svækker sønnernes sædkvalitet, er vi tættere på en forklaring på, at den generelle sædkvalitet er nedsat i løbet af de seneste årtier, siger Cecilia Ramlau-Hansen.

Undersøgelsen viser, at sønner af mødre, der drak fire-fem genstande om ugen under graviditeten havde en koncentration på 25 millioner sædceller per milliliter, mens sønner af mødre, der ikke drak, havde næsten dobbelt så høj koncentration svarende til 40 millioner sædceller per milliliter.
Verdens sundhedsorganisation WHO definition af det laveste indhold af sædceller, der anses for normalt er 20 millioner sædceller per milliliter.

Yderligere oplysninger:
Postdoc cand.scient.san. ph.d. Cecilia Ramlau-Hansen, Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, ceciraml@rm.dk