Det var en succes og formentlig et banebrydende fremskridt inden for kræftkirurgi, da specialister fra Regionshospitalet Viborgog og Århus Sygehus torsdag opererede en gris på Aarhus Universitets forskningscenter i Foulum.
Det var en succes og dermed formentlig et banebrydende fremskridt inden for kræftkirurgi på bugspytkirtlen, da specialeansvarlig overlæge Lars Lund fra Regionshospitalet Viborg torsdag sammen med sine organkirurgiske kolleger Frank V. Mortensen fra Århus Sygehus og specialist i kirurgiske leversygdomme, yngre læge Rene Svendsen fra Regionshospitalet Viborg opererede en gris på Aarhus Universitets forskningscenter i Foulum.
Med en kikkertoperation og brug af isnende nåle lykkedes det de tre læger at fryse vævet ved bugspytkirtlen. Kryobehandling kaldes frysemetoden, der også bruges i forbindelse med andre operationer, men i Danmark har man aldrig forsøgt at frysebehandle bugspytkirtlen. Faktisk har man i den vestlige verden kun behandlet 3 patienter med frysemetoden i bugspytkirtlen (2 i Strassburg og 1 i USA). Disse operationer blev fortaget som smertelindring og ikke i helbredende øjemed.
Normalt er operationer i bugspytkirtlen den mest omfattende operation, en mave-tarm-kirurg kan foretage, men det er også et stort og ikke ufarligt indgreb at gennemgå som patient. Ved traditionel bugspytkirtelkirurgi er det ofte nødvendigt både at fjerne dele af mavesækken, hele tolvfingertarmen og også dele af tyndtarmen, galdeblæren og noget af de dybe galdegange. Derefter skal der laves en del sammensyninger (anastomoser), hvoraf nogle kan briste i efterforløbet. Lægerne har derfor været meget opmærksomme på at finde en mere skånsom måde at lave bugspytkirtelkirurgi på.
Frysemetoden benyttes allerede ved f.eks. tumorer i nyrerne eller blærehalskirtlen, og kræftcellerne dør, når de udsættes for minus 40 grader eller lavere. Men at fremgangsmåden også kan bruges ved de ellers komplicerede operationer i bugspytkirtlen er nyt og med store fremtidsperspektiver, forudser Lars Lund, der til daglig er specialeansvarlig overlæge på urologisk afsnit på Regionshospitalet Viborg.
- Vi er rigtig glade for, at det lykkedes så perfekt med operationen. Den her måde at operere på vil få meget stor betydning, hvis det også kan lade sig gøre på mennesker. Hvis man lider af kræft i bugspytkirtlen, bliver diagnosen som regel først stillet meget sent i sygdomsforløbet. Men kan patienten nøjes med en mere skånsom laparoskopi med denne frysemetode, så er det langt bedre for, og det vil formentlig også have væsentlig indflydelse på overlevelsesmulighederne.
Den succesfulde operation i Foulum betyder, at de tre læger til august eller september kan begynde et pilotprojekt med seks grise. Grisene skal i modsætning til grisen i går overleve i nogle uger, så lægerne kan se, hvordan enzymer og andet udvikler sig efter kryobehandlingen.
Hvis dette pilotprojekt tegner lige så positivt som operationen i går, vil der ifølge overlæge Lars Lund formentlig ikke gå ret længe, før der er søgt tilladelse til også at operere mennesker for f.eks. kræft eller godartede tumorer i bugspytkirtlen efter samme metode.
Foto: Arkivbillede fra en operation på det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Foulum.