Undervisning nedsætter behovet for smertelindring
Parat til barn projektet er en undersøgelse af effekten af fødselsforberedelse til førstegangsfødende kvinder.
1200 førstegangsfødende indskrevet til fødsel på Århus Universitetshospital, Skejby, deltog i projektet. Halvdelen af kvinderne blev udvalgt tilfældigt og modtog et forældre- og fødselsforberedelsesprogram i løbet af graviditeten. Programmet indeholdt undervisningsmoduler om fødslen, det nyfødte barn og parforhold/familieliv.
Undersøgelsen viste, at de kvinder, der deltog i forældre- og fødselsforberedelsen, var bedre til at vurdere, hvornår de var i fødsel, og dermed hvornår det var passende at tage til fødeafdelingen. Ligeledes havde færre af kvinderne, der deltog i forældre- og fødselsforberedelsesprogrammet, behov for smertelindring i form af epiduralblokade.
Undersøgelsen viste også, at de kvinder, der havde deltaget i forældre- og fødselsforberedelsesprogrammet, ikke havde dårligere fødselsoplevelse, selvom de ankom på fødeafdelingen senere i fødselsforløbet og i færre tilfælde benyttede epiduralblokade som smertelindring. Undersøgelsen fandt ingen forskel på børnenes sundhedstilstand ved fødslen.
Deltagelse i forældre- og fødselsforberedelsen synes at øge kvindens coping evne i forbindelse med fødslen.
Resultaterne er publiceret i: Maimburg R, Væth M, Dürr J, Hvidman L, Olsen J. Randomised trial of structured antenatal training sessions to improve the birth process. BJOG 2010;117:921–928.
Yderligere information
- Jordemoder MPH, ph.d. Rikke Maimburg, tlf. 4080 8191 / rmai@soci.au.dk