- Ja, det er kaffe til ledelsen!, siger Gitte Bergenholz fra afdeling E med et smil, da hun sætter sig på hug med sin vandkande ved den store 10.000 liters tankvogn, der er parkeret ved bygning 4 på Nørrebrogade.

Serviceassistenterne henter vand i større beholdere og i større mængder - hundredevis af liter slæber de til afdelingerne.

- Høj hals, lange ærmer og kyse!
Lissi Stinna Alstrup, som fredag akut blev indlagt på Afdeling V, fortæller, at sådan sagde man i gamle dage, hvor det at tage en etagevask var en almindelig foreteelse – og man måske ikke altid blev lige ren i alle hjørner…

Lissi Stinna Alstrup har ikke mærket meget til vandforureningen, da hun har skullet faste som følge af en operation lørdag aften.

Og sådan har det også været for Lissi Stinna, og alle andre patienter på Århus Sygehus denne weekend, hvor colibakterier har forhindret, at vi som sædvanligt kan åbne for vandhanerne, når patienter skal have noget at drikke, renset sår, eller når de skal vaskes.

- Ja, det har været sin sag at skulle holde en hel afdeling ren ved hjælp af vådservietter. Og dyrt! Men vi har klaret den uden de store problemer, siger sygeplejerske Marie Madsen, som har været på vagt på Medicinsk Hepato-Gastroente-rologisk Afdeling V i weekenden.

Sygeplejerske Marie Madsen har sammen med det øvrige personale haft ekstra travlt i weekenden.

Serviceassistenter med lange arme

Serviceassistenter på alle afdelinger har udført – og udfører også i dag mandag - et stort og tungt arbejde for at sikre, at patienterne mærker så lidt til forureningen som muligt.

Assistenterne har siden lørdag slæbt hundredvis af liter vand til deres respektive afdelinger fra en 10.000 liters tankvogn parkeret midt på Hospitalsgaden.

Blus på 200 liters gryden

Vådservietter holder ikke i længden, når man skal rense grønsager i de mængder, som de skal i køkkenet på Nørrebrogade, der leverer mad til alle patienter, pårørende og personale på Århus Sygehus.

- Vi skal have skyllet 20 kilo salat og 8 kilo spidskål til at lave 1018 portioner salat, så vores største problem er at få kogt vand nok til det hele, siger økonoma Annette Hofmann.

 

Derfor har de i køkkenet konstant kogt vand i 200 liters gryder, hvorefter vandet er blevet afkølet i store kar, som personalet så har kunnet øse fra til deres forskellige formål.

- Men her til morgen har vi fået lovning på en vogn med 1000 liter vand, som skal opstilles ud for vores grønsagsafdeling, og det vil lette det for os, fortsætter Annette Hofmann.


Sakset fra intranettet på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus