Region Midtjylland og Region Syddanmark er i front, når et nyt diabetescenter åbner officielt i Odense onsdag den 25. august. Centret skal sikre diabetikere et liv med mindre medicin, færre komplikationer og mere livskvalitet i flere år.
Ambitionerne er store i det nye diabetescenter. Det overordnede mål er at sikre hver enkelt patient et bedre liv. Der er et stort behov for forbedringer:
– Diabetikere lever gennemsnitligt 12 år kortere end ikke-diabetikere, og sukkersyge koster hver dag samfundet ca. 86 mio.kr., siger en af lederne af det nye center, professor Jens Sandahl Christiansen, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.
Det er lykkedes at rejse over 40 mio. til centret og dets projekter, der bl.a. skal kaste lys over kombinationen af arv og miljø, som forårsager diabetes. Der skal skabes tættere kontakt mellem hospitalssystemet og de praktiserende læger. Forskningsmulighederne er store.
– Vi samler i centret mange nationale kræfter med hver deres ekspertise for at optimere og individualisere behandlingen, siger Jens Sandahl Christiansen.
Han er meget glad for, at det er lykkedes at rejse de mange penge og peger på, det også har haft betydning, at projektet på sigt giver mulighed for hurtig implementering af ny viden i behandlingen.
– Diabetesforskning er i forvejen et af de områder, hvor danske forskere er med helt fremme internationalt, og med det nye center får Danmark muligheden for at udbygge denne styrkeposition, siger Jens Sandahl Christiansen, der glæder sig over, at Region Midtjylland i denne sammenhæng støtter og er kommet hurtigt med fra starten
Også formanden for Diabetesforeningen, professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital, Allan Flyvbjerg har store forventninger til det nye diabetescenter.
Projektet finansieres af bl.a. Det Strategiske Forskningsråd, universiteterne og de involverede regioner.
Ved åbningen vil der blive serveret en sund buffet lavet og anrettet af den kendte Århus-kok Jesper Koch. Han har sammen med forskere fra Århus Sygehus skrevet bogen ”Sunde Tanker” og er selv diabetiker og kender derfor til at være patient og behovet for en diabetesrigtig mad.
Fakta
I 2007 var der 240.358 diagnosticerede diabetes-patienter i DK.
Hver dag rammes 12 voksne danskere af Type 2 Diabetes, og det skønnes, at knap en halv mio. danskere enten har forstadier til sygdommen eller allerede har udviklet sygdommen uden selv at vide det.
En fremskrivning af en simpel model fortæller om 600.000 patienter i 2025.