Region Midtjylland styrker screeningen for livmoderhalskræft. Det betyder både sikrere svar og færre undersøgelser for omkring 5.000 ud af de 100.000 kvinder, der årligt screenes i regionen.
Region Midtjylland styrker screeningen for livmoderhalskræft. Det betyder både sikrere svar og færre undersøgelser for omkring 5.000 ud af de 100.000 kvinder, der årligt screenes i regionen.
Voksne kvinder i Danmark tilbydes regelmæssigt screening for forstadier til livmoderhalskræft. Nu har Region Midtjylland styrket screeningsprogrammet og tester fremover systematisk udvalgte kvinder for den særlige HPV-virus, der er årsag til, at celleforandringer i livmoderhalsen udvikler sig til kræft.
- Med den nye testmetode bliver vi endnu bedre til at opdage forstadier til kræft i livmoderhalsen, og samtidig spares mange kvinder for kontrolundersøgelser og unødvendige bekymringer, siger Berit Andersen, leder af Afdeling for Folkeundersøgelser ved Regionshospitalet Randers.
Årligt finder screeningerne omkring 5000 kvinder med tegn på celleforandringer, hvor det er usikkert, om der er tale om ufarlige forandringer, eller om der reelt er risiko for at de udvikler sig til kræft.
- Ikke alle celleforandringer giver øget risiko for kræft. I tvivltilfældene tester vi nu rutinemæssigt for HPV. Hvis analysen viser HPV, sender lægen straks kvinden videre til yderligere undersøgelser, siger Berit Andersen, der vurderer, at omkring 1700 kvinder på den måde slipper for ekstra gynækologiske undersøgelser og den uvished, det altid giver at være i et kontrolforløb. I stedet får de straks en afklaring ved et besøg hos en gynækolog.
Alle kvinder i Region Midtjylland i alderen 23-49 år tilbydes hvert tredje år en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen, mens kvinderne i alderen 50-65 år tilbydes den samme undersøgelse hvert 5. år. I øjeblikket tager omkring 75 pct. af kvinderne i regionen imod tilbuddet om undersøgelse.
- Den enkelte kvinde oplever ikke selv forandringerne i screeningsprogrammet. Kvinderne skal stadigvæk gå til deres praktiserende læge og få foretaget undersøgelsen, og de får stadigvæk et svar, som de plejer. Den største forandring er, at færre kvinder oplever at skulle møde op til gentagne kontroller, siger Berit Andersen.
Der er også en anden gruppe af de midtjyske kvinder, som får gavn af den nye HPV-undersøgelse. Årligt får omkring 1.000 kvinder i regionen foretaget et såkaldt keglesnit, hvor man kirurgisk fjerner områder med svære celleforandringer i livmoderhalsen. Disse kvinder har hidtil skullet følge et 10-årigt kontrolforløb. Med muligheden for HPV-tests er det for de fleste kun nødvendigt med kontrolforløb på to år.
Yderligere information
Berit Andersen, overlæge, Ph.D, leder af Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, tlf. 8910 3380 / 2056 7476 / berand@rm.dk
Læs mere om screening for livmoderhalskræft i Region Midtjylland på www.folkeundersoegelser.rm.dk
Fakta om livmoderhalskræft
· Livmoderhalskræft skyldes en virus, som hedder HPV. HPV er en fællesbetegnelse for mere end 100 forskellige typer virus, som hver har et nummer. Mindst 15 HPV-typer kan give livmoderhalskræft.
· HPV smitter ved sex, og langt de fleste vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV. I de fleste tilfælde forsvinder HPV-infektionen af sig selv. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at få livmoderhalskræft.
· Cirka 15.000 kvinder i Danmark får hvert år konstateret celleforandringer, som kan være forstadier til sygdommen. Der bliver hvert år foretaget ca. 5.000 operationer for forstadier til livmoderhalskræft.
· Hvert år får ca. 400 kvinder konstateret livmoderhalskræft i Danmark. Mere end 1/3 dør af sygdommen.
· Læs mere om livmoderhalskræft på www.vidunderlivet.dk
(kilde, Kræftens Bekæmpelse, vidunderlivet.dk)