Forskere på Århus UNiversitetshospital, Skejby har udviklet en HDL-partikel, som kan ses på MR-skanning. Nanoteknologi giver håb om tidlig diagnose af åreforkalkning


Forskere har udviklet en HDL-partikel, som kan ses på MR-skanning

Forskere fra Skejby og Mount Sinai Hospital i New York har kunstigt fremstillet en HDL-partikel, som ligner en naturlig HDL-partikel bortset fra, at HDL-partiklens kerne af fedtstof er udskiftet med en jernoxid-partikel.
Jernoxid-partiklen tilfører HDL-partiklen den egenskab, at den kan ses ved en MR-skanning. Derudover har forskerne inkorporeret et farvemolekyle i HDL-skallen, som muliggør såkaldt fluorosence mikroskopi.

Forskerne har sammenlignet den kunstige jernoxid-HDL-partikel og dens egenskaber med naturligt HDL såvel udenfor organismen som på mus med åreforkalkning. Partiklen har de samme fysiske kendetegn som en naturlig HDL-partikel, ligesom begge partikler har evnen til at interagere med cirkulerende lipoproteiner, optage kolesterol fra makrofagceller, samt interagere med makrofagceller i åreforkalkede områder af karvæggen.

Med den kunstige jernoxid-HDL-partikel kan forskerne visualisere områder med åreforkalkning med MR-skanning. Forskerne håber, at det på sigt vil åbne muligheder for udvikling af teknikker, som kan diagnostisere åreforkalkning tidligere hos mennesker og derved give mulighed for en tidligere forebyggelse for at forhindre, at åreforkalkningen fører til blodpropper.


Fakta om HDL-partikler:
HDL (High-density lipoprotein) er den mindste af de naturlige lipoproteiner, som er en gruppe af naturligt forekommende nanopartikler, der sørger for transporten af lipider (fedt) rundt i kroppen via blodcirkulationen. HDL-partikler måler 7-13 nm i diameter og består af en skal af fosfolipider og proteiner, samt en kerne, som indeholder lipiderne, eksempelvis kolesterol.
HDL er også kendt som det gode kolesterol, fordi det optager lipider og transporter dem væk fra områder i blodbanen med åreforkalkning og tilbage til leveren.


Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: T. Skajaa, D. P. Cormode, P. A. Jarzyna, A. Delshad, C. Blachford, A. Barazza, E. A. Fisher, R. E. Gordon, Z. A. Fayad, W. J. M. Mulder. The biological properties of iron oxide core high-density lipoprotein in experimental atherosclerosis. Biomaterials. 2011 Jan;32(1):206-13.

Yderligere information:
Torjus Skajaa, ph.d.- og medicinstuderende, Aarhus Universitet, tlf. 61 27 39 70 eller mail TORJUS.SKAJAA@STUDMED.AU.DK