Diagnostik i ambulancen sikrer akutte hjertepatienter hurtig ballonudvidelse uanset afstanden til hospitalet




Diagnostik i ambulancen sikrer akutte hjertepatienter hurtig ballonudvidelse uanset afstanden til hospitalet

Akut opstået blodprop i hjertet er en livstruende tilstand, hvor en tidlig indsats med ballonudvidelse er afgørende for et godt behandlingsresultat.
 
En ny dansk undersøgelse fra Århus Universitetshospital, Skejby viser, at når disse patienter får stillet diagnosen allerede i ambulancen, reduceres tiden til behandling betydeligt. Undersøgelsen viser yderligere, at afstanden til hjertecentret ikke er afgørende for, hvor hurtigt patienterne får fjernet blodproppen. Således er der stort set ingen forskel på, om man bor lige ved siden af hospitalet eller mange kilometer væk.

”Når man diagnosticerer patienterne allerede i ambulancen, kan man spare turen omkring det lokale hospital og sende patienten direkte til ballonudvidelse. Dette medfører ca. en times tidligere behandling af patienterne. I tilfælde, hvor ambulancen skal køre langt til hjertecentret, har personalet til gengæld bedre mulighed for at forberede sig og være 100% klar til ballonudvidelsen, når patienten ankommer til hospitalet. Det er bl.a. derfor, vi ser, at afstanden ikke er så afgørende for tiden til behandling”, siger Jacob Thorsted Sørensen, der er en af lægerne bag undersøgelsen.

”Ballonbehandling af blodprop i hjertet er samlet på få centre for at opnå den bedste behandling. Da mange patienter således skal transporteres over lange afstande, er det vigtigt at transporten kan organiseres uden forsinkelse og foregå hurtigt, og derfor er resultaterne også særdeles vigtige for lande med større afstande, som overvejer at tilbyde ballonudvidelse til alle akutte blodprop-patienter”.

Undersøgelsen, som er offentliggjort i det europæiske hjerteselskabs tidsskrift ”European Heart Journal”, viser også, at den tidlige diagnose og visitation i ambulancen betyder, at færre patienter dør af blodproppen.

I Danmark har alle ambulancer en telemedicinsk forbindelse til et hjertecenter, hvor en hjertelæge døgnet rundt kan afgøre, om en patient har akut blodprop i hjertet, og visitere patienten direkte til ballonbehandling.


Resultaterne er offentliggjort i artiklen:
Jacob Thorsted Sørensen, Christian Juhl Terkelsen, Bjarne Linde Nørgaard, Sven Trautner, Troels Martin Hansen, Hans Erik Bøtker, Jens Flensted Lassen, and Henning Rud Andersen
Urban and rural implementation of pre-hospital diagnosis and direct referral for primary percutaneous coronary intervention in patients with acute ST-elevation myocardial infarction
Eur Heart J. First published online December 7, 2010 doi:10.1093/eurheartj/ehq437


  • Yderligere information: Læge Jacob Thorsted Sørensen på tlf. 27 20 85 12 eller mail jacobthorsted@gmail.com