Patienter med mistanke om lungekræft kan nu få glæde af en helt ny kikkertteknik, som lungelægerne på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus netop har taget i brug.
Ved at sende et lille kikkertinstrument forsynet med en ultralydsskanner gennem spiserøret kan diagnosen stilles mere præcist, undersøgelserne gennemføres hurtigere, og mulighederne for korrekt behandling forbedres.
Teknikken har hidtil kun været brugt til undersøgelse af patienter med sygdomme i spiserør, mavesæk og galdeveje.
- Man har fundet ud af, at teknikken er fremragende til at undersøge patienter mistænkt for lungekræft. På den måde kan man på en meget skånsom måde undersøge flere lymfeknuder end tidligere. Det er helt afgørende for valg af den bedste behandling for hver enkelt patient, at vi kan se, om der er spredning af kræften, siger overlæge på Lungemedicinsk Afdeling Birgitte Holst Folkersen.
Tidligere skulle patienter i fuld narkose og opereres for at lægerne kunne få information om sygdommens udbredelse.
- Med den nye teknik, kaldet endoskopisk ultralydsskanning, forhindrer man, at nogle patienter bliver opereret forgæves. Operation ikke altid den bedste behandling. Den kan svække i stedet for at hjælpe, siger Birgitte Holst Folkersen.
Endoskopisk ultralydsscanning, EU's, giver også mulighed for, at lægerne kan få overblik over en del af leveren og binyrerne.
- EUS-undersøgelsen i kombination med kikkertundersøgelse af luftvejene er meget vigtig for stadie-inddeling. Når vi nøjagtigt hvilket stadie kræften er på, kan vi meget bedre målrette behandlingen, siger Birgitte Holst Folkersen.
Århus Sygehus er det eneste hospital uden for hovedstaden, hvor lægerne mestrer teknikken.
Yderligere oplysninger
- Overlæge Birgitte Holst Folkersen, Lungemedicinsk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, tlf. 8910 2419
- Hvert år rammes ca. 2200 mænd og 1900 kvinder af lungekræft.
- Lungekræft forekommer hyppigst i 70-75års alderen.
- Fem år efter diagnosen er ni procent af mændene og 11 procent af kvinder i live.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse