En ny teknik, der kombinerer MR-skanning med indførelse af radioaktive elementer direkte i en kræftsvulst, ser ud til at halvere risikoen for tilbagefald af livmoderhalskræft samt at mindske bivirkningerne.
Århus-lægers mestring af teknikken har vakt opsigt blandt kræftlæger over hele verden. Derfor sidder onkologer og fysikere fra Thailand, Italien, Finland, Holland og Polen i denne uge på skolebænken på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, for at lære kunsten at ramme livmoderhalskræft med billedvejledte radioaktive stråler.
MR-skanneren kortlægger kræften så nøjagtigt, at de radioaktive stråler rammer millimeterpræcist. Såkaldt gynækologisk brachyterapi, hvor de radioaktive elementer indføres gennem små nåle i selve kræftsvulsten, har været brugt længe, men teknikken med at kombinere MR-skanning og brachyterapi gør Onkologisk Afdeling på Århus Sygehus til førende i verden.
Det er blandt andet tæt samarbejde mellem kræftlæger, fysikere og radiologer om adgang til avancerede MR-skannere på Århus Sygehus, der sikrer succesen.
- Det er guld værd for os. De fleste steder i verden bruger man røntgenbilleder til at vejlede om, hvor udbredt kræften er. Det betyder, at man ved små svulster nemt kommer til at overdosere de radioaktive kilder, og ved de store svulster underdoserer man, fordi man ikke kommer ud i hjørnerne, hvor kræftvævet er, siger overlæge dr. med. Jacob Lindegaard.
Med den nye teknik mindskes bivirkningerne ved behandling af livmoderkræft markant.
- Den præcise stråling gør, at man ikke risikerer at ramme rask væv, så der for eksempel opstår hul mellem tarm og blære. Samtidig kan man reducerer stråledosis, siger Jacob Lindegaard.
Sammen med universitetshospitaler i Frankrig, Østrig og Belgien indgår Århus Sygehus i et stort forskningsprojekt, hvor teknikken skal videreudvikles, og hvor i alt 600 patienter vil blive behandlet med billedvejledt brachyterapi.
Hvert år rammes ca. 400 danske kvinder af livmoderhalskræft.
Yderligere oplysninger
Overlæge dr. med. Jacob Lindegaard 89 49 25 77
Onkologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus