I stedet får patienterne bedre smertebehandling og tilsluttes en respirator i vågen tilstand.
Folk, der har været ude for en alvorlig ulykke eller er livstruende syge, lægges ikke længere i kunstigt koma på Aarhus Universitetshospital. I stedet får patienterne bedre smertebehandling og tilsluttes en respirator i vågen tilstand.
Resultatet er, at patienterne er mere vågne, så personalet på Intensiv Terapi Afsnit kan kommunikere med dem. Det betyder kortere indlæggelsestid, bedre smertebehandling og lavere dødelighed.
- Tidligere blev stort set alle patienter bedøvet. Det betød, at vi skulle vurdere deres tilstand ud fra tallene på en monitor. I dag kan vi spørge patienterne, fortæller afdelingslæge Helle Lykkeskov Nibro.
Hvor patienterne tidligere lå i dyb søvn uden kontakt med omverdenen, kan de i dag kommunikere ved at skrive eller bruge håndtegn. Det giver sygeplejerskerne en helt ny måde at arbejde på. I dag er det dem, der vurderer patientens tilstand på en skala og derefter træffer beslutning om, hvilke smertestillende midler, der skal anvendes.
- Tidligere havde vi ingen handlemuligheder. Når vi havde vurderet en patient, kunne der gå flere timer, før lægen kom forbi. I dag udstikker lægerne rammerne for, hvilke stoffer, der må bruges, og så kan sygeplejerskerne jonglere med medicinen, så patienterne får det bedst muligt, siger specialeansvarlig sygeplejerske på Anæstesiologisk Afdeling Lasse Lundholm.
Lægerne på Aarhus Universitetshospital forventer, at kunstigt koma fremover kun vil blive brugt i yderst få tilfælde, som for eksempel, hvis patienten har været stærkt nedkølet.
- Intensiv er et frygtet sted, fordi det bliver forbundet med kunstigt koma og svær sygdom. Det er vigtigt at fortælle patienter og pårørende, at man godt kan ligge i respirator og være vågen og have det godt, siger Helle Lykkeskov Nibro.
Tidligere undersøgelser har vist, at patienter, der ikke har været i kunstigt koma oplever færre psykiske problemer såsom angst og depression efter udskrivelsen.
Yderligere oplysninger
Afdelingslæge Helle Lykkeskov Nibro, Anæstesiologisk Afdeling 89 49 29 52
Specialeansvarlig sygeplejerske Lasse Lundholm, Anæstesiologisk Afdeling
89 49 28 69 ell. 31 42 22 05