19-08-2011
31 midtjyske virksomheder har via et regionalt støtteprogram fået hjælp til at realisere deres ideer til nye produkter på energiområdet. En uvildig undersøgelse giver programmet topkarakterer, og nu følger Region Midtjylland op på succesen med lignende tilbud til hele cleantech-sektoren.
Nogle produkter er allerede på markedet, og resten er på vej. Med hjælp fra det regionale program EnergiTEKmidt har 31 midtjyske virksomheder gennem de seneste tre år fået hjælp til at bringe deres skuffeprojekter ud i lyset og i produktion, og det sætter de stor pris på.
Det viser en uvildig undersøgelse, som konsulentfirmaet Damvad har udarbejdet. De deltagende virksomheder har fået op til 250.000 kroner hver i tilskud. De har fået hjælp til at udarbejde udviklingsplaner, har fået tilknyttet eksterne rådgivere eller er blevet sat i kontakt med en videninstitution, og samlet set har de, som det hedder i undersøgelsen, ”…oplevet EnergiTEKmidt som et rigtig godt program, der administreres af Væksthus Midtjylland på en meget kompetent og fleksibel måde”.
Virksomhederne har således kunnet købe den rådgivning, som de godt vidste var nødvendig, men som de måske ikke selv havde råd til, og ydermere har de fået et tidsmæssigt forspring, som kan være afgørende på et marked i bevægelse.
Nye jobs i sigte
Derudover fastslår undersøgelsen, at ”der er ingen tvivl om, at en række af teknologierne og produkterne vil kunne generere beskæftigelse”.
Hos Region Midtjylland er Henrik Brask Pedersen, afdelingschef Regional Udvikling, godt tilfreds med undersøgelsen:
”Det er glædeligt, at de virksomheder, som har deltaget i EnergiTEKmidt programmet, er tilfredse og har fået udbytte af det. Og så forventer vi, at det bidrager til at øge omsætning og beskæftigelse på energiområdet i Region Midtjylland”, siger Henrik Brask Pedersen.
Flere får chancen
EnergiTEKmidt-programmet er netop afsluttet, men på baggrund af de gode erfaringer søsætter Vækstforum og Regionsrådet nu en efterfølger med navnet CleanTEKmidt.
Branchemæssigt er der tale om en udvidelse, idet virksomheder inden for miljø og klima nu også kan være med. Der kan eksempelvis være tale om produkter inden for spildevand, luftforurening og renere produkter
En undersøgelse foretaget af Energistyrelsen og Dansk Industri viser, at hver tredje danske cleantechvirksomhed er placeret i Region Midtjylland, og at der er et stort potentiale for erhvervsmæssig vækst inden for dette område.
Større tilskud
Vækstforum og Regionsrådet har bevilget 20,5 mio. kroner til programmet over de næste tre år, hvoraf 8,75 mio. kommer fra EU.
Belært af erfaringerne hæves det maksimale tilskud pr. virksomhed til 300.000 kroner, og der bliver mulighed for at koble et demonstrationsforløb på, hvor den udviklede teknologi afprøves og testes under realistiske forhold.
Godt for nystartede
Den typiske deltager i det netop afsluttede EnergiTEKmidt-program er ifølge Henrik Skou Pedersen, projektleder hos Væksthus Midtjylland, en nystartet virksomhed med færre end ti ansatte.
”Virksomheden har et nyt innovativt produkt under udvikling, men mangler viden og erfaring inden for nogle af de mange faglige discipliner, som hører med, når produktet skal gøres helt klart til markedet. Her kan Væksthusets konsulent hjælpe med at skabe kontakt til den eller de konsulenter eller videninstitutioner, som virksomheden netop har brug for”, siger Henrik Skou Pedersen.
Se rapporten om EnergiTEKmidt, og læs om hver enkelt af de deltagende virksomheder.
Billedtekst: De deltagende virksomheder fordeler sig over hele regionen. En tredjedel af deres projekter handler om energiproduktion, mens resten vedrører energibesparelser. Illustrationerne er til fri brug – få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.
Flere oplysninger:
Henrik Brask Pedersen, afdelingsleder
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1800
henrik.brask@ru.rm.dk
Henning Laursen, udviklingskonsulent
Regional Udvikling,
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1806
henning.laursen@ru.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne