Danske forskere finder nye markører til tidlig diagnosticering af blærekræft
Danske forskere finder nye markører til tidlig diagnosticering af blærekræft
Ny forskning fra Molekylærmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital kan på sigt overflødiggøre indlæggelse i forbindelse med undersøgelse for blærekræft, i stedet kan diagnosen stilles med en simpel analyse af urinprøver.
Blærekræft rammer over 1850 danskere hvert år. Mænd har større risiko for blærekræft end kvinder, og to tredjedele af alle tilfælde ses hos mænd.
Hyppigheden er stigende fra 45-50 års alderen, og sygdommen rammer især ældre. Den relative 5 års overlevelse er 72 % for mænd og 63 % for kvinder.
Muligheden for overlevelse øges med en tidlig diagnose, mens kræften stadig er på et tidligt stadie. Patienter, der har fået konstateret blærekræft, får ofte tilbagefald og bliver derfor fulgt med hyppige kontroller i op til fem år efter sidste tilfælde af blærekræft.
Epigenetiske ændringer er ændringer, som ikke ændrer på arvematerialet, men ved hjælp af andre komplekse mekanismer åbner og lukker for aflæsningen af arvematerialet. Raske cellers udvikling er i høj grad styret af epigenetiske reguleringer, der fører cellen hen imod dens specialiserede funktion. Således indeholder alle celler fra et individ, hvad enten det er en muskelcelle eller en hudcelle, det samme arvemateriale, men har vidt forskellige funktioner.
I kræftceller er den epigenetiske regulering ude af kontrol og aflæsning af arvematerialet styres i den retning, der giver kræftcellerne flest væktsfordele. De epigenetiske ændringer kan analyseres i et laboratorium på samme måde som en blodprøve.
I undersøgelsen indgik 220 prøver fra patienter med blærekræft og 59 prøver fra raske mænd og kvinder. Undersøgelsens har identificeret epigenetiske ændringer, som ikke tidligere er sat i forbindelse med blærekræft, og viser, at lukningen af disse gener er meget stabil i tilfælde af tilbagefald. Undersøgelsen påviser yderligere, at i 84 tilfælde ud af 100 kan blærekræft diagnosticeres ud fra en urinprøve.
Resultaterne er publiceret som originalartikel i et af verdens førende kræft forskningstidsskrifter: Thomas Reinert, Charlotte Modin, Francisco M. Castano, Philippe Lamy, Tomasz K. Wojdacz, Lise Lotte Hansen, Carsten Wiuf, Michael Borre, Lars Dyrskjøt, and Torben F. Ørntoft. Comprehensive genome methylation analysis in bladder cancer; identification and validation of novel methylated genes and application of these as urinary tumor markers. Clin Cancer Res. 2011.
Flere oplysninger kan findes på www.moma.skejby.dk og på www.cancer.dk/Hjaelp+viden/kraeftformer/kraeftsygdomme/blaere/
Yderligere information: Molekylærbiolog og ph.d.-studerende Thomas Reinert, tlf. 89 49 94 13