Sundhedsminister Astrid Krag og regionsrådsformand Bent Hansen indviede mandag det nye stråleterapiafsnit i Skejby




Sundhedsminister Astrid Krag og regionsrådsformand Bent Hansen indviede mandag det nye stråleterapiafsnit i Skejby

Der var tale om diplomati på højt plan, da det nye stråleterapiafsnit i Skejby officielt blev indviet mandag eftermiddag: Århus-borgmester Jacob Bundsgaard kom med saksen, regionsrådsformand Bent Hansen holdt den røde snor, og sundhedsminister Astrid Krag klippede den over.

Alle var enige om, at åbningen af det nye afsnit for stråleterapi var resultatet af en prioriteret indsats for at udvide kapaciteten for stråleterapien.

- Åbningen i dag viser, at vi kan flytte noget med en prioriteret indsats for strålebehandlingen. Her i Skejby har man fået den nyeste teknologi og kan tilbyde mere effektiv strålebehandling Det skylder vi patienterne og deres pårørende, sagde Astrid Krag, som i dag besøgte Aarhus Universitetshospital for anden gang. Første gang var for tre uger siden, da den højgravide minister kom for at høre om højtspecialiseret behandling på det fusionerede hospital.

Bent Hansen var i sin tale meget optaget af, at indvielsen af stråleterapiafsnittet er første skridt henimod en udflytning af hele stråleterapien fra Onkologisk Afd. D på Nørrebrogade.

- Med Det Nye Universitetshospital samler vi om nogle år alle aktiviteter inden for strålebehandlingen til én stor, velfungerende enhed, sagde Bent Hansen.

- Samtidig håber jeg, at vi senere her kan klippe snoren til et stort nationalt center for partikelterapi, som regionen har ansøgt sundhedsministeriet om.

Jacob Bundsgaard så åbningen af den nye stråleterapi som et symbol på det, der kommer i fremtiden.

- Aarhus er stolt over at kunne huse den nye stråleterapi. Området herude i Skejby er under hastig forandring. Og om nogle år vil det blive det helt store kraftcenter for sundhed i Europa.

FAKTA om det nye stråleterapiafsnit: 

  • Det nye stråleterapiafsnit i Skejby er en del af Onkologisk Afdeling, som i forvejen har en satellit-funktion i Herning. 
  • Afsnittet i Skejby skal primært behandle patienter med kræft i bækkenregionen. Det drejer sig om patienter med prostatakræft fra Urinvejskirurgisk Afdeling K og patienter fra gynækologisk kræft fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y. Desuden er det planen, at man på sigt også skal behandle børn med kræft fra Børneafdeling A. 
  • Afsnittet rummer en MR-skanner og en PET/CT-skanner, som skal bruges til at forberede og overvåge strålebehandling af kræftpatienter. I alt 50 patienter vil blive skannet hver uge. 
  • Desuden har afsnittet to af den nyeste type digitale acceleratorer, som skal bruges til selve strålebehandlingen. Ved acceleratorerne vil man kunne behandle 50 patienter om dagen. 
  • Som noget helt nyt vil stråleterapiafsnittet også kunne udføre høj-dosis brachyterapi på patienter med prostatakræft. Brachyterapi er en intern strålebehandling, hvor en radioaktiv kilde føres direkte ind i patientens prostata – og herfra bestråler kræftcellerne meget præcist med en høj dosis stråler. På den måde er det muligt at give en kraftig behandling i det syge væv, mens det raske væv skånes. Man regner med at behandle 80-100 patienter med brachyterapi hvert år. 
  • Byggeriet er et såkaldt Fase 0-projekt i forbindelse med etableringen af Det Nye Universitetshospital (DNU). Planen er, at hele Onkologisk Afdeling om nogle år skal udflyttes til Skejby og placeres ved siden af det nye stråleterapiafsnit.
  • I tilknytning til det nye stråleterapiafsnit er der desuden gjort plads til, at der kan opbygges en nationalt center for partikelterapi, som Aarhus Universitetshospital har ansøgt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om i dette efterår.