Som et forsøg har Regionshospitalet Viborg de seneste måneder behandlet impotente mænd med trykbølger (shockbølger) på penis. Det har givet opsigtsvækkende resultater. Af 15 behandlede mænd, har 11 af dem konstateret, at potensen er tilbage.
Normalt benyttes trykbølger (ESW - Extracorporal Shock Wave) til fx knusning af nyresten. Men på Regionshospitalet Viborg, der er hjemsted for Region Midtjyllands Center for Nyrestensknusning, forsker læger i, hvad metoden ellers kan have en gavnlig effekt på. Impotens er altså en af dem.
Når trykbølgerne rammer, er en af effekterne, at der dannes nye blodkar. I dette tilfælde vil det øge blodtilførslen til penis. Forskerne – overlæge, dr.med. Lars Lund og medicinstuderende Ditte Valsgaard Pedersen - havde i bedste fald forventet, at cirka halvdelen af de impotente mænd i forsøget ville opleve en bedring.
- At 11 ud af 15 mænd kan gennemføre samleje efter blot fem behandlinger fortæller mig, at vi har fat i noget af det rigtige. Det her giver nyt håb for impotente mænd, som ellers ville være tvunget til at acceptere deres tilstand eller søge medicinsk behandling med de bivirkninger, det kan have. Det håndholdte trykbølge-apparat giver mulighed for meget lokal behandling, og det har altså vist sig ideelt for netop den her patientgruppe, forklarer overlæge Lars Lund.
De 15 mænd blev behandlet hen over en periode på fem uger. Opfølgningerne har vist, at effekten holder sig både en og to måneder efter endt behandling.
Firmaet Storz Medical har stillet udstyr til rådighed for forskning og behandling med trykbølger på Regionshospitalet Viborg. Trykbølger er umiddelbart uskadelige og uden bivirkninger for patienten, hvis trykbølgerne gives rigtigt og med omtanke.
Nyt og større forskningsprojekt på vej
De 15 mænd, der deltog i trykbølge-forsøget, var i alderen 42–67 år og alle på venteliste vedr. behandling af deres impotens. Alle mændene havde brug for medicin fx Viagra for at gennemføre samleje.
Undersøgelser har tidligere vist, at 50 % af alle mænd over 60 år lider af impotens i større eller mindre grad. Det tal er endnu højere bland mænd med andre sygdomme som fx forhøjet blodtryk, sukkersyge.
Forsøget på Regionshospitalet Viborg er det første af sin slags i Europa. Det positive resultat betyder, at Viborg-forsøget er blevet forstudie til en mere omfattende, randomiseret europæiske undersøgelse. Den ledes af specialisterne Milad Hanna fra London, Reinhold Zimmermann fra Salzburg og så Lars Lund fra Viborg, og undersøgelsen kommer til at omfatte omkring 300 impotente mænd.
- Vores forsøg har vist, at trykbølgerne har en virkelig positiv effekt på potensen. Derfor er det værd at forske videre, for der er behov for et alternativ til traditionel medicinering. Når resultaterne af det europæiske forsøg også foreligger, er der et godt fundament, hvis det skal være et reelt behandlingstilbud, forklarer Lars Lund.
Yderligere oplysninger
- Overlæge, dr.med. Lars Lund, Regionshospitalet Viborg,
tlf. 7844 6331 / 2072 0266
Fot: Regionshospitalet Viborg
Hent foto. Klik for at hente billede i trykkvalitet.
Foto kan benyttes mod kreditering i forbindelse med omtale af denne historie.
Tekstforslag: Overlæge, dr.med. Lars Lund og medicinstuderende Ditte Valsgaard Pedersen Foto med det håndholdte trykbølgeapparat, som benyttes til den forsøgsvise behandling af impotens.