Hver tredje midtjyde har flere kroniske sygdomme. Et tilsvarende billede ses i resten af landet. Det er en udfordring for sundhedsvæsenet, som er opbygget med udgangspunkt i behandling af enkeltsygdomme. Midtjyske politikere ønsker nytænkning.
Region Midtjyllands nye sundhedsprofil viser, at flere og flere midtjyder har ikke bare én, men flere kroniske sygdomme. Samtidig har det vist sig, at multisyge ikke profiterer af den stigende specialisering i lige så høj grad som patienter med enkeltsygdomme. Fx er overlevelsen efter kræftsygdom steget i perioden fra 1995-2005. Samtidig er overlevelsen faldet for patienter, der ud over kræften har andre sygdomme.
Region Midtjylland nedsatte derfor i 2011 et politisk udvalg, der skulle sætte fokus på udfordringerne med såkaldt multisygdom. Udvalget barsler nu med anbefalinger til, hvordan man supplere det specialiserede sundhedsvæsen, så det bedre kan rumme multisyge patienter.
Behov for mere helhedstænkning
En ikke ualmindelig patient kan fx være en kvinde på 79 år, der har rygerlunger, men også lider af diabetes, knogleskørhed, forhøjet blodtryk og slidgigt. Hvis hun skulle følge de optimale behandlingsanvisninger, skulle hun tage 12 forskellige slags medicin og deltage i 14 former for forebyggende aktiviteter eller kontroller. En uoverkommelig behandlingsbyrde.
De midtjyske politikere, som blandt andet gennem patientfortællinger har fået sat fokus på udfordringerne i specialiseringen, ønsker handling. De mener at der er behov for enheder, der kan se på hele patientens situation.
- Vi har især arbejdet med, hvordan man kan skabe bedre sammenhæng på tværs af sygdomsområder, så det bliver både lettere og mere sikkert for multisyge patienter, som i forvejen er meget belastede. Vi anbefaler blandt andet, at de gode erfaringer, regionen har med tværfaglig udredning og diagnosticering i Center of Excellence i Silkeborg udbredes og udvides, så de også omfatter behandling, og at der desuden sættes særlig fokus på multisygdom, siger Henrik Gottlieb Hansen, formand for Region Midtjyllands midlertidige udvalg for multisygdom.
Udvalget fremlægger sine anbefalinger på et temamøde i Regionsrådet i eftermiddag den 23. januar.
En national udfordring
Men udfordringen er i ligeså høj grad national. Derfor planlægger Region Midtjylland i samarbejde med nationale parter, en konference om multisygdom, som finder sted den 14. maj i Horsens.
På konferencen skal nationale såvel som internationale eksperter konkretisere udfordringerne og ledende fagfolk og politikere skal diskutere, hvordan den kritiske udvikling kan bremses.
- Når så mange patienter har flere forskellige sygdomme stiller det store krav til samarbejde og koordinering på tværs af både faggrupper og sektorer i sundhedsvæsenet. Derfor skal vi bruge konferencen til at udvikle de første bud på, hvordan vi kan håndtere udfordringen og skabe en fælles indsats, der sikrer patienterne en bedre behandling, siger Henrik Gottlieb Hansen.
Multisygdom rammer skævt
Ifølge Region Midtjyllands sundhedsprofil for voksne mellem 25-79 år har mere end hver tredje midtjyde mere end én kronisk sygdom.
Samtidig er der en klar social slagside. Fx viser det sig, at blandt mænd med et lavt uddannelsesniveau har 15 procent fire eller flere kroniske sygdomme, mens det samme kun gælder for 8 procent blandt mænd med højt uddannelsesniveau.
Mulige konsekvenser af multisygdom:
- forhøjet dødelighed
- forøget risiko for indlæggelse
- længere indlæggelsestid
- nedsat livskvalitet
- nedsat fysisk funktionsevne
- øget risiko for depression
- øget risiko for fejlmedicinering.
Kilde: Hvordan har du det? Sundhedsprofil for voksne, 2010.
Yderligere information
Henrik Gottlieb Hansen, formand for det midlertidige politiske udvalg for multisygdom, Region Midtjylland, mobil: 2129 9726, mail:
henrik.hansen@rr.rm.dk
Finn Breinholt, programleder, vedr. fakta om multisygdom, - mobil: 2273 0252, mail: finn.breinholt@stab.rm.dk