Forstyrrelser i søvnen øger udskillelsen af urin og påvirker blodtrykket


Forstyrrelser i søvnen øger udskillelsen af urin og påvirker blodtrykket

5-10 % af alle 7-årige tisser i sengen om natten. De nuværende behandlingsmetoder hjælper ikke alle, og derfor er ny viden inden for området fortsat nødvendig.

Et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at søvnen og blodtrykket har stor betydning for, at børn nedsætter urinproduktion om natten. Studierne er udført på frivillige raske børn under indlæggelse på Børneafdelingen, Aarhus Universitetshospital.

Søvnmangel fik børnene i forsøget til at udskille i gennemsnit 68 procent mere urin, end de gjorde i løbet af en nat med normal søvn. Mængden af salt i urinen steg med næsten en tredjedel i forhold til nætter med normal søvn. Også i niveauerne af hormoner med betydning for udskillelse af vand og salt var der forskelle under søvnmangel, ligesom blodtryk og puls var væsentligt højere. Resultaterne var ens for drenge og piger.

Undersøgelsen viser, at søvnmangel hos børn medfører en lang række fysiologiske ændringer, der resulterer i en kraftigt forøget urinproduktion og væsentligt forhøjet udskillelse af salt. Forskerne antager, at søvnforstyrrelser påvirker de hormoner, der regulerer nyrernes udskillelse af vand og salt, og som også har indflydelse på reguleringen af puls og blodtryk.

Ved at øge vores viden om søvnens indflydelse på de hormoner som regulerer den natlige urinudskillelse, vil man måske kunne hjælpe børn med enuresis (sengevædning). Der er derfor behov for yderligere forskning for at undersøge, søvnforstyrrelsers rolle som en del af årsagen til enuresis. Herudover bør ny forskning undersøge, om sovepiller eller blodtryksnedsættende medicin kan have effekt på sengevædning.

Resultaterne er offentliggjort i artiklen „Sleep Deprivation Induces Excess Diuresis and Natriuresis in Healthy Children“, som er publiceret i februar 2012-udgaven af American Journal of Physiology – Renal Physiology.

Yderligere oplysninger: Læge, ph.d Birgitte Mahler, mahler@ki.au.dk, tlf: 40 91 48 92