Det skal være lettere for psykisk syge at træffe sunde valg i deres dagligdag. Et nyt projekt i Region Midtjylland og fire af regionens kommuner skal bane vejen. Sundhedsstyrelsen har bevilget 4,5 mio. kr. til indsatsen.


Det skal være lettere for psykisk syge at træffe sunde valg i deres dagligdag. Et nyt projekt i Region Midtjylland og fire af regionens kommuner skal bane vejen. Sundhedsstyrelsen har bevilget 4,5 mio. kr. til indsatsen.

Alle vil gerne, men for få gør det. For mennesker med psykiske sygdomme er det en særlig stor udfordring. At leve sundt! Derfor er det vigtigt at rammerne ikke gør det mere besværligt, men tværtimod fremmer de sunde valg.

Behandlings- og socialpsykiatrien i det midt- og vestjyske har de sidste år med succes igangsat aktiviteter, der skal føre til sundere livsstil og dermed færre sygdomme blandt psykisk syge. Den udvikling skal nu styrkes i et nyt projekt, der har fået bevilget 4,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen over de næste tre år.

- Målet er at gøre det sunde valg lettere for de psykiske syge. Mange bo- og aktivitetstilbud arbejder allerede med at fremme sund madkultur og fysisk aktivitet eller begrænse rygning. Vi skal bygge videre på de bedste erfaringer og kvalificere dem. Det sker blandt andet ved at udvikle lokale sundhedspolitikker på de enkelte tilbud, samt ved at tilbyde uddannelse til både medarbejdere og psykisk syge, fortæller projektleder Lise Arnth fra Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Folkesundhed og Kvalitetsudvikling og Center for Voksensocial i Region Midtjylland samt Herning, Holstebro, Randers og Syddjurs kommuner. En lang række regionale og kommunale socialpsykiatriske bo- og aktivitetstilbud samt bostøtteordninger deltager i projektet.

Psykisk syge som sundhedsvejledere
Omkring 200 medarbejdere skal uddannes i, hvordan man kan skabe sundere rammer, også kaldet strukturel forebyggelse. Desuden skal der uddannes 2-3 sundhedsvejledere med brugerbaggrund fra hver af de socialpsykiatriske bo- og aktivitetstilbud. Sundhedsvejlederne skal medvirke til at sætte sundhedsfremme og forebyggelse på dagsordenen i deres egen hverdag.

Janne Jørgensen, leder af Center for Psykiatri i Holstebro, ser frem til at styrke indsatsen for det sunde valg.

- Vores hidtidige erfaringer har gjort os ekstra opmærksomme på, hvor vigtigt det er at skabe en ramme, hvor sund livsstil altid er tænkt ind. Vi øver os i at tilføje en sundhedsfremmende vinkel på aktiviteter, som vi gør i forvejen, så det også er realistisk at gennemføre i en travl hverdag. Vores erfaring er at indsatsen skal ske uden løftede pegefingre og at personalet er vigtige rollemodeller. Derfor er det også afgørende at uddanne en stor del af personalegruppen, så vi har et fælles udgangspunkt for indsatsen.

Mange livsstilssygdomme
Baggrunden for projektet er, at psykisk syge har signifikant flere livsstilsbetingede sygdomme end den øvrige befolkning, og at de oftere har usunde vaner. På lang sigt skal det forebygge udvikling af nye livsstilsbetingede sygdomme blandt psykisk syge.

Ifølge tal fra Region Midtjyllands befolkningsundersøgelse ”Hvordan har du det?” er psykisk syge mindst lige så motiverede for at leve sundt som den øvrige del af befolkningen. Men det er en særlig stor udfordring for dem at forandre livsstil.

- Psykisk syge har ofte en række barrierer, der skal overvindes. For eksempel kan medicin give bivirkninger som øget vægt og påvirke energiniveauet. Ofte mangler der overskud til egenomsorg og til fx at ændre livsstil. Derfor er der et massivt behov for indsatser, der støtter de psykisk syge i det sunde valg, siger Heinz Jacob, leder af Voksensocial, Region Midtjylland, og fortsætter:

- Det er vigtigt, at der arbejdes systematisk med indsatserne og at de dokumenteres, så der kan følges op, når en bruger flytter ud at bo for sig selv. Derfor er det en rigtig god idé, at region og kommuner samarbejder på tværs om projektet og udvikler praksis sammen.

Yderligere information
Lise Arnth, sundhedskonsulent, Sundhedsfremme og Forebyggelse, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, e-mail: lise.arnth@stab.rm.dk, tel. 7841 4314

Heinz Jacob, heinz.jacob@ps.rm.dk, tlf. 7847 6010

Janne Jørgensen, janne.jorgensen@holstebro.dk, tel. 9611 4712


Viden om Sundhed og sygdom hos psykisk syge
Mennesker med psykiske lidelser har signifikant flere somatiske sygdomme end den øvrige befolkning:

  • 76 % har mindst én somatisk sygdom
  • 55 % har to sygdomme eller mere
  • Mere end hver anden er behandlet på et somatisk sygehus indenfor et år
  • 69% af rygerne ønsker hjælp til rygestop
  • 75% vil gerne være mere fysisk aktive
  • 66% vil gerne spise mere sundt

Kilde: Region Midtjyllands befolkningsundersøgelse ”Hvordan har du det?”. 2010.