Især førstegangsfødende får en markant forbedret støtte i forhold til fødslen og den første, vigtige tid med det nye barn. Det sker med den fødeplan, regionsrådet netop har vedtaget.
Fødeplanen giver alle førstegangsforældre en fødselsforberedelse baseret på den nyeste forskning; hvis familien vælger at tage hjem nogle timer efter fødslen får de to hjemmebesøg i løbet af de første fire døgn, og de sikres en opfølgende samtale om fødselsforløbet. Indsatsen vil give den nye familie en bedre begyndelse og styrke forældrene i forhold til en eventuel næste fødsel.
- Vores fokus er at hjælpe forældrene til selv at være aktive i forløbet. Man kan sige, vi giver fødslen tilbage til forældrene, så de behøver mindre medicin, teknik og mindre tid i en hospitalsseng, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).
Han forklarer, at fødsel og det at blive en ny familie er en naturlig ting, som langt de fleste ønsker selv at have indflydelse på. Men samtidig er fødslen og den første tid med det nye barn også en periode med både risici og mange nye indtryk. Her er det vigtigt, de professionelle giver den nødvendige støtte for at sikre en god start.
Ved det virker
Aktiviteterne i fødeplanen bygger i vid udstrækning på forskningsbaseret viden.
Et eksempel er den fødselsforberedelse, som med fødeplanen bliver et tilbud til alle førstegangsfødende.
Fødselsforberedelsen er efterprøvet i et forskningsprojekt, som blandt andet viste, at fødende der havde gået til forberedelse, brugte mindre smertestillende midler og havde en bedre oplevelse af at kunne håndtere veerne.
- For os som professionelle er det en stor tilfredshed, at området nu bliver styrket, og at det sker med fokus på, hvad vi fagligt ved virker, siger chefjordemoder ved Aarhus Universitetshospital, Joan Dürr.
Fakta
• Der er årligt omring 15.000 fødsler i Region Midtjylland
Regionens fødeplan bliver fulgt op med en bevilling til at styrke området på 5,5 mio. kr.
• Beløbet skal styrke bruges til at styrke familie- og fødselsforberedelse samt barselsbesøg. Blandt andet gennem følgende aktiviteter:
- Fælles regional fødselsforberedelse for alle førstegangsfødende og deres partner. Undervisningen foregår på hold af ti par med fire standardiserede moduler.
- Opfølgende hjemmebesøg af en jordemoder dagen efter fødslen samt opfølgende besøg 48-72 timer efter fødslen. Tilbuddet gælder fødende, der tager hjem nogle timer efter fødslen samt alle der føder hjemme.
For flergangsfødende, der tager hjem få timer efter fødslen gælder, at de får tilbudt besøg ved behov. - Et struktureret opfølgningsforløb med planlagte kontakter mellem fødestedet og sundhedsplejen i løbet af de første 10 dage efter fødslen.
- En individuel plan for perioden efter fødslen. Forløbet aftales med parret allerede under graviditeten.
- Familien kan komme i kontakt med fødestedet 24 timer i døgnet den første uge - eller indtil der er etableret kontakt til sundhedsplejen.
- En "samlepakke" som samler screeningsundersøgelser: PKU, hørescreening og vejning med undersøgelser af mor og barn til ét besøg på hospitalet 2-5 dage efter fødslen.
- Alle førstegangsfødende tilbydes en samtale om fødslens forløb, så oplevelsen kan bearbejdes i det omfang, der er behov for.
- Flergangsfødende tilbydes efterfødsels-samtale efter behov
• Ud over de styrkede indsatser rettet direkte mod forældre og børn, styrker fødeplanen dialogen med kommunerne i forhold omsorgen for de gravide og familien i den første tid efter fødslen.
- Hent regionens fødeplan
- Se forslag til styrkelse af svangreomsorgen
- Se dagsordenstekst og øvrige bilag
Flere oplysninger
• Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S): 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk
Kontaktpersoner ved regionens fødesteder:
- Aarhus Universitetshospital
Chefjordemoder Joan Dürr: 7845 3600 / 2479 2453 / joandurr@rm.dk - Regionshospitalet Horsens
Chefjordemoder Lisbet Drevs Christensen: 7842 6406 / 3118 5153 / lisbet.drevs@horsens.rm.dk - Regionshospitalet Randers
Overlæge Inger Stornes: 7842 1110 / 7842 1128 / Ingestor@rm.dk - Regionshospitalet Viborg
Chefjordemoder Karen Marie Nielsen: 7844 5703 / karen.marie.nielsen@viborg.rm.dk - Hospitalsenheden Vest
Chefjordemoder Ann Fogsgaard: 7843 4703 / 3035 1032 / ann.fogsgaard@vest.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer
Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666