Dansk-kinesiske samarbejder spænder vidt
18-05-2012
I denne uge mødes danske og kinesiske virksomheder og videninstitutioner i Shanghai for at gøre status over ni højst forskellige samarbejdsprojekter. De er støttet af Region Midtjylland og omhandler blandt andet design af dyt-lyde til elscootere, systemer til fødevaresikkerhed og en digital platform for eksport af bæredygtige byer og bygninger.
Hvordan skal en ellers stille elscooter lyde, når den skal gøre opmærksom på sig selv i en kinesisk storby? Hvordan kan man fjerne en fjerdedel af vandet i et brusebad uden at fjerne den fede oplevelse af masser af vand? Hvordan sikrer man, at en patient kan indkode og sende data om sin sygdom hjemmefra og få dem til at glide ind i sygehusenes systemer?
Det er den slags spørgsmål, som nu finder deres løsninger i et samarbejde mellem danske og kinesiske virksomheder og offentlige institutioner.
Midtjyske dage
Disse samarbejdspartnere, der kommer fra henholdsvis Region Midtjylland og Shanghai i Kina, har fundet hinanden via det regionale støtteprogram Midtnet, og i denne uge har deltagerne i programmet så gjort status og drøftet de foreløbige erfaringer med deres projekter og samarbejdet.
Det foregik på det danske Innovationscenter i Shanghai tirsdag som en del af arrangementet Midtjyske dage i Shanghai, CDR Days.
Nødvendigt skub
Karen Søndergaard, projektleder fra Dansk Teknologisk Institut, der er operatør på Midtnet-programmet, kunne konstatere, at der har været stor interesse for at deltage, og at det faktisk er lykkedes at sætte skub i tingene. Ni projekter med 5-20 deltagere i hvert har foreløbig fået op til 250.000 kroner hver og er i fuld gang med arbejdet, mens yderligere tre projekter står klar i kulissen. Derudover er det hensigten at udvide programmet – både tidsmæssigt og økonomisk.
”Det her handler om viden – om at generere og dele viden og om at tænke langsigtet. Det er hårdt arbejde, og det stiller altså nogle krav til deltagerne, der kommer fra to helt forskellige kulturer. Det er nødvendigt at skubbe på med initiativer som Midtnet, men så ligger der også nogle ret unikke muligheder”, sagde Karen Søndergaard.
Partnerne
De danske samarbejdspartnere findes inden for it, energi/miljø samt sundhed, og tæller Ekoakva fra Silkeborg, Klimadan fra Ikast ECTunes fra Horsens, Nabto Aps fra Aarhus, Skandek International fra Hobro, SolarVenti fra Thorsø, Aguasol fra Solbjerg samt Struer-virksomheden B&O.
Et af projekterne, som omhandler fødevarekvalitet og ¬–sikkerhed, har en særlig stor gruppe virksomheder bag sig, nemlig Systematic, Danish Crown, Arla Foods, IBM, ISI Food Protection og Limo Labels.
De danske offentlige samarbejdspartnere omfatter Teknologisk Institut, Delta, Alexandra Instituttet, Aarhus Universitet Aalborg Universitet, Struer Gymnasium samt Videncenter for Landbrug.
På kinesisk side er der en række virksomheder inden for blandt andet byggeri og solenergi samt Tongji University, Shanghai Jiaotong University, Renji Hospital samt Shanghai Food and Drug Administration.
Læs mere om de enkelte projekter på www.midtnet.com
Læs mere om Midtjyske dage i Shanghai
Flere oplysninger
Charlotte Ann Pedersen, projektleder
På Shanghai-samarbejdet
Region Midtjylland
Telefon: +45 2938 8325
Niels Erik K. Andersen, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1120
niels.erik.andersen@ru.rm.dk
Karen Søndergaard, projektleder
DTI (Midtnet)
Telefon: 7220 2979
ksk@dti.dk
FAKTA om Midtnet
Det treårige program Midtnet er støttet af Vækstforum Midtjylland med 8 mio. kroner. Midtnet laver netværksskabende aktiviteter for virksomheder og institutioner i Region Midtjylland med henblik på, at de kan indgå i erhvervsrettede vidensamarbejder med aktører i Shanghai.
Operatør på programmet er Dansk Teknologisk Institut i samarbejde med Aarhus Universitet. De har anmodet om forlængelse af programmet frem til udgangen af 2014. Denne beslutning vil blive taget i løbet af sommeren 2012.