14-06-2012
Region Midtjylland har nu etableret en langsigtet løsning på en forurening fra et tidligere renseri midt i Viborg. I de næste mange år vil et vakuumsug samle de giftige dampe fra undergrunden og rense dem, så de ikke generer de mange beboere i området.
Nogle steder kan man løse et forureningsproblem ved at erstatte forurenet jord med ny jord. Men ikke når forureningen som i det indre Viborg ligger spredt under et større område, der er tæt bebygget med boliger – mange af dem endda fredede.
Der må andre metoder til – eksempelvis sådan et vakuumsug, som Region Midtjylland netop har etableret i Lille Sankt Hans gade i Viborg.
Her lå i mange år et renseri, som har forurenet med store mængder af den giftige rensevæske tetrachlorethylen (PCE). Siden forureningen blev kendt i 1998, og den tilgængelige forurenede jord blev gravet væk, har først Viborg Amt og siden Region Midtjylland forsøgt forskellige løsninger - blandt andet en midlertidig udgave af vakuumsuget - for at forhindre, at den resterende forurening skulle genere beboerne i området.
Dampene kan nemlig trænge op igennem gulve og sprækker til skade for indeklimaet i boligerne.
Kul renser luften
For nylig kunne regionens medarbejdere så bogstavelig talt lægge låg på sagen, da de færdiggjorde et permanent anlæg med vakuumsug. Anlægget er nu gravet ned i et stort betonrør ved Lille Sankt Hans Gade 29a, og kun dækslet er synligt. Anlægget suger den forurenede luft til sig fra omkringliggende boringer, renser den i et kulfilter og puster den rene luft ud i gadeplan.
Kullene skal skiftes engang imellem, når de har opsamlet en vis mængde forurening, men løsningen vurderes at skulle fortsætte i mange år fremover.
Beboere underrettet
”Nu har vi skrevet og informeret beboerne i området, så de ved, hvad der er foregået og ikke behøver bekymre sig om forureningen. Vi udtager selvfølgelig prøver og holde øje med, at anlægget fungerer”, siger Hans Fredborg, afdelingschef i Region Midtjylland. Han var tidligere ansat i Viborg Amt og har fulgt sagen fra starten i 1998.
Kun på fem af de nærmeste adresser omkring det tidligere renseri skal der tages særlige forholdsregler, f.eks. i forbindelse med dybere gravearbejder. Inde- og udeklima er der ingen problemer med.
For alle øvrige ejendomme i området er der ikke risiko for forureningspåvirkning.
Billedtekst:
På det øverste foto sænkes det sidste betonrør på plads i Lille Sankt Hans Gade i Viborg – på det nederste er arbejdet færdigt. Brønden rummer nu et vakuumanlæg, der skal absorbere giftige dampe fra undergrunden. Begge fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.
Flere oplysninger:
Hans Fredborg, afdelingschef
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1900
hans.fredborg@ru.rm.dk
Karsten Munch Andersen, civilingeniør
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1912
karsten.andersen@ru.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne